+ super savet

Koji je NAJNEZDRAVIJI način pripreme jaja? Uništava im sva POZITIVNA DEJSTVA i loše utiče na zdravlje

0

Jedna od omiljenih namirnica, jaja, mogu se pripremiti na mnogo različitih načina, a ovo je najgori 

foto: Shutterstock / Denys Ovcharenko
foto: Shutterstock / Denys Ovcharenko

Ukoliko i vi volite jaja na sve moguće načine i često su baš ona glavna zvezda jutarnje trpeze ovaj tekst bi mogao da vam ukaže na to koju varijantu jaja nikada ne biste trebali da spremate, a koja je veoma poželjna.

 

Zagrevanje ulja na visokim temperaturama veoma je štetno po ljudsko zdravlje.

 

Namirnice pripremljene na vrelom ulju mogu da izazovu razne upale u telu, zato je najbolje koristiti one masnoće koje i na visokim temperaturama ostaju termostabilna, a to je, na primer, ulje avokada.

 

 

- Belanca su neverovatan vegetarijanski izvor proteina, a žumanca su prepuna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, holin i lutein - kaže dijetetičarka Lindzi Vengler.

 

Ali da biste izvukli najbolje od jaja, trebalo bi da pazite kako ih pripremate. Iako ne postoji "pogrešan" način pripreme jaja, neke metode nisu zdrave kao druge.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

 

- Ako pržite jaja na puteru, možete poništiti neke od zdravstvenih prednosti jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim dodate puter, zasićene masti u vašem jelu se povećavaju. To je nešto što ne želimo, jer je prekomerna količina zasićenih masti u ishrani usko povezana sa srčanim oboljenjima - kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.

 

Koji je najnezdraviji način pripreme jaja?
Koji je najnezdraviji način pripreme jaja?foto: Shutterstock / Karl Allgaeuer

 

- Smernice o ishrani za Amerikance 2020 - 2025 predlažu smanjenje unosa zasićenih masti na manje od 10 procenata ukupnih kalorija dnevno. Upotreba zasićenih masti u pripremi jaja dodaje jelu značajne kalorije, kao i nezdravu masnoću koja je povezana sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja – dodaje dijetetičar Tara Tomaino.

 

Tomaino dodaje da ne morate biti oprezni samo sa puterom, kokosovo ulje i mast slanine su takođe loši. Upotreba ovih sastojaka može smanjiti visok nutritivni profil jaja. Jedina stvar koja je nezdravija od prženja jaja je prženje na jakoj vatri.

 

- Prženjem na visokim temperaturama dolazi do oksidacije ulja, što može izazvati upale u organizmu. Zbog toga treba koristiti ulja su termostabilna na visokim temperaturama, kao što je ulje avokada, kako biste sprečili oksidaciju – kaže dijetetičarka Rebeka Vašuta.

 

Evo s čim je najbolje jesti jaja za doručak
Evo s čim je najbolje jesti jaja za doručakfoto: Ivan Danik / Alamy Archive: Alamy Profimedia

 

Koji je najbolji način za pripremu jaja?


- Priprema jaja sa minimalnim sadržajem masti ili korišćenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada su zdravije alternative. Tvrdo kuvana ili poširana jaja su način pripreme jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom – kaže Tomaino.

 

Pored toga kako ih kuvate, važno je i sa čime jedete jaja.

 

- Poslužite jaja sa izdašnom porcijom povrća da biste obezbedili dodatne hranljive materije i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole je odličan dodatak jajima, kao i povrće poput špargle, brokolija, paprike i luka - savetuje Tomaino.

 

 

makonda-tracker