oprez!

Preporuke dr Perišića za pripremu roštilja: Omiljeno povrće među Srbima ni slučajno ne sme da se jede sa ćevapima

0

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić svojevremeno je objasnio zbog čega treba izbegavati čestu kombinaciju na srpskim trpezama

Sa čime se jedu ćevapi?
Sa čime se jedu ćevapi?foto: MoDaVi Art, Shutterstock

Obeležavanja Prvog maja i roštilj neraskidivo su povezani već decenijama na našim prostorima, a uz to obavezno ide bogata salata.


Međutim, jedno povrće – inače vrlo zdravo – ne bi trebalo da jedemo uz roštiljsko meso, makar prema rečima gastroenterologa dr Vojislava Perišića.


Kako je on istakao tokom gostovanja na TV Prva pre dve godine, u pitanju je – luk.

 

Kako je on tada objasnio, jedan pacijent koji se bavi snabdevanjem restorana objasnio mu je da se meso za roštilj često mesi sa antioksidantnim koktelom ulja.

 

  • Antioksidansi u roštiljskom mesu


Raspitivao sam se kod jednog svog pacijenta, on snabdeva restorane. Pitao sam kako oni prave roštiljsko meso. Kaže on meni, prvo je važan odabir mesa koje će biti doneto. Onda se meso samelje, pa se izmesi sa antioksidantnim koktelom ulja. Stavi se maslinovo ulje, origano i malo senfa. Onda se to umesi, pa stoji osam do 10 sati u frižideru. Natapanje tim uljem ima jako antioksidativno dejstvo – objasnio je dr Perišić.


Prema njegovim rečima, proces menjanja oksidansnog sastava nastavlja se i u daljem toku pripreme jela.

 

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić
Gastroenterolog dr Vojislav Perišićfoto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/RTS ORDINACIJA - ZVANIČNI KANAL

Pa, kada na red dođe termička obrada, crveno meso kada dobije prooksidantne materije, neutralisaće ih ta marinada. Ne govorim ja ovo napamet, švedska studija sprovedena u Malmeu navodi da je evropska zajednica odvojila 50 miliona evra da bi videla efekte baš ovih materija na mleveno meso koje će se grilovati – napomenuo je. – Antioksidativne materije, u tom smislu, tretiranje mesa pre termičke obrade da postoji.


Takođe, dr Perišić posavetovao je tada se i smeša za kobasice natopi na makar nekoliko sati, kao i da bi svinjski vrat trebalo da odstoji u marinadi ceo dan.

 

  • Luk sa roštiljem


Gotovo je nezaamislivo pripremati pljeskavice i ćevapčiće bez luka ili ih jesti bez sitno seckanog crnog luka... Međutim, dr Perišić napomenuo je tad da to nije dobra ideja za gastrointestinalni trakt.

 

Roštiljsko meso
Roštiljsko mesofoto: Dalibor Sevaljevic/Shutterstock

– Zeleniša da bude mnogo! Kupus salata, zelena salata, celer, da znate da se celer dodaje. To je od kapitalnog značaja zbog karotenoida. Luk nadima jer promoviše probiotske materije. Od njega i ožednimo. To nije komforni osećaj, ja to ne bih savetovao osim mladog luka, to je druga priča – naglasio je.

 

  • So i roštiljsko meso


Tom prilikom, dr Perišić je istakao i da nije isti način na koji se so koristi u kafani i kada se kod kuće pravi roštij.


Ugostitelji sole da bi se što više popilo, to je stari štos. Čim uzimamo so, mi moramo da je razblažimo u organizmu, a nećemo vodu piti u kafani, taman posla, uzmemo neki tanki špricer... Soli stavite koliko-toliko samo, ruzmarin obavezno, kako da ne! Ruzmarin potopite u maslinovo ulje, iskoristite ga za marinadu, isto će štititi meso – savetovao je on tad.

 

 

makonda-tracker