važno je

Koliko jaja dnevno sme da se pojede? Za Uskrs često preteramo, a evo šta kažu stručnjaci

0

Koliko je jaja dnevno dozvoljeno pojesti zavisi od mnogo faktora, pokazala su dosadašnja istraživanja

Šarena uskršnja jaja
Šarena uskršnja jajafoto: Shutterstock/comzeal images

Jedno jaje, kako navodi medicinska platforma WebMD, ima sledeće hranljive vrednosti:

 

  • 72 kalorije
  • oko 6 grama visokokvalitetnog proteina, čime zadovoljavaju otprilike 12% vaših dnevnih potreba
  • 5 grama masti
  • 1,6 grama zasićenih masti

 

Uz to, jedno jaje:

 

  • zadovoljava 12% dnevnih potreba za riboflavinom (vitamin B2), koji je neophodan za proizvodnju energije, zdravlje kože, kose i noktiju
  • daje telu oko 9% preporučenog dnevnog unosa vitamina B12, koji je potreban za proizvodnju energije
  • pokriva 20% vaših dnevnih potreba za selenom, mineralom sa jakim antioksidativnim kapacitetom.
  • sadrži fosfor, vitamine D i A, folnu kiselinu, holin, gvožđe, kalcijum itd.
  • u njemu se može naći i mnogo moćnih nutrijenata poput luteina, zeaksantina, karotenoida...

 

Koliko jaja sme da se pojede za jedan dan?


Kako navodi medicinska platforma Healthline, nije za svakoga isti broj jaja – previše. Na to koliko je jaja dozvoljno pojesti dnevno utiču faktori kao što su genetika, porodična anamneza, kako se jaja pripremaju, sveukupan način ishrane, opšte zdravstveno stanje itd.

 

Uskršnja jaja na prazničnoj trpezi
Uskršnja jaja na prazničnoj trpezifoto: rawf8, Shutterstock

Za zdravu odraslu osobu s normalnim holesterolom i bez znakova nedijagnostikovane bolesti srca ili faktora rizika, bezbedno je pojesti jedno do dva jajeta dnevno, pokazala su naučna istraživanja.


Mala studija sprovedena nad 38-oro odraslih ljudi pokazala je da su se njim poboljšali nivoi LDL i HDL nivoa holesterola nakon što su jeli tri jajeta dnevno. Nalazi ovog istraživanja Univerziteta u Konektikatu objavljeni su 2017. u medicinskom magazinu The Journal of Nutrition, ali stručnjaci se još uvek ne usuđuju da preporuče više od dva jajeta tokom dana, dok se mnogi i dalje drže toga da je najbolje pojesti samo jedno.

 

Međutim, u slučaju određenih grupa podaci do kojih je došla nauka značajno se razlikuju. Tako je analiza čiji su nalazi objavljeni u časopisu Clinical Nutrition 2020, godine pokazala koristeći podatke 200.000 američkih veterana da samo jedno jaje dnevno može blago da poveća rizik za srčani napad. Taj efekat najsnažniji je bio kod osoba s dijabetesom i kod gojaznih ljudi.


Bez obzira na unos jaja, rizik za nastanak srčanih bolesti raste tokom starenja zbog promena kao što su nakupljanje masti i ukrućenje arterija.

 

Kucanje jajima je omiljen običaj za uskrs
Kucanje jajima je omiljen običaj za uskrsfoto: CornelPutan, Shutterstock

Ako imate visok nivo LDL holesterola, prekomernu težinu ili ste gojazni, hroničnu bolest poput dijabetesa ili porodičnu istoriju srčanih bolesti, možda je najbolje da ne jedete više od jednog jajeta dnevno ili 4-5 jaja nedeljno, piše Healthline.


Ipak, kada postoji toliko faktora rizika, može biti teško proceniti koja je gornja granica do koje smemo da idemo tokom dana Uskrsa, zbog čega je najbolje pitati lekara da vas posavetuje.

.

 

makonda-tracker