icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

verovanja

Za sreću, slavu i čistotu srca! Ovo cveće OBAVEZNO unesite u kuću na Uskrs

Podeli:

Svi hrišćanski praznici puni su simbolike, a u tome verovatno prednjači Uskrs

foto: PhotoJuli86/Shutterstock
foto: PhotoJuli86/Shutterstock

Uskršnja jaja najvažniji su deo praznovanja Uskrsa, jer su simbol obilja, plodnosti i proleća. U mnogim kulturama zabeleženo je darovanje jaja kao simbola novog života, a među njima su i staroegipatska, starogrčka, persijska, starorimska...


Ipak, jaja nisu jedina važna na trpezi, pa smo tako juče pisali šta je sve u skladu s narodnom tradicijom važno da bude deo deo proslave Uskrsa na trpezarijskom stolu.


Zanimljivo je da — u duhu i simbolici proleća i ponovnog rađanja — i cveće ima važno mesto u obeležavanju Uskrsa.


Uglavnom se ističu sledeći cvetovi.

 

  • Ljiljan

 

Ljiljan, Uskrs, Cveće
foto: Agnes Kantaruk/Shutterstock

Dobro je poznato da je ljiljan simbol čistote, lepote i nevinosti, pa u skladu s tim i Božije milosti i vaskrsenja. Neretko se ovo cveće povezuje s majčinstvom i plodnošću.

 

  • Lala

 

Lale, Tulipani, Uskrs, Uskršnja jaja
foto: Kateryna_Moroz/Shutterstock

Obično se lale povezuju s bogatsvom, slavom i ambicioznošću, pa je mnogi poklanjaju kada žele to da prizovu dragoj osobi. Ako je unesete u kuću na Uskrs, dobićete važan simbol uspeha.

 

  • Đurđevak

 

Đurđevak, cveće
foto: Kovalchuk Oleksandr/Shutterstock

 

Đurđevak se neretko smatra simbolom povratka sreće i čistote srca. On je obavezan u domu, bidermajerima i "običnim" buketima u prolećnim danima, a u prošlosti je imao važno mesto i u paganskim ritualima.