uživajte još dugo

Kako se pravilno zamrzava KISELI KUPUS? Pratite ove savete i produžićete mu rok trajanja

0

Da li je uopšte moguće zamrznuti kiseli kupus? Iskustvo je pokazalo da jeste, ali je važno pratiti uputstvo korak po korak

Kiseli kupus je omiljena zimnica u srbiji
Kiseli kupus je omiljena zimnica u srbijifoto: Serenko Natalia, Shutterstock

Kiseli kupus spada u omiljenu srpsku zimnicu, a uz to što ima poseban i nezaboravan ukus – on je prava riznica zdravlja.


U 100 grama kiselog kupusa nalazi se:

 

  • 19 kalorija
  • 4,3 grama ugljenih hidrata
  • 0,1 grama (odnosno zanemarljivo malo) masti

 

Hranljive vrednosti kiselog kupusa


Tu je i 14,7 mg vitamina C, 10,4 mg holina, 30 mg, kalcijuma, 13 mg magnezijuma, 661 mg natrijuma itd. Pri tome, u procesu fermentacije se proizvode probiotici koji su od izuzetnog značaja za digestivni sistem, pa se zbog dobrog balansa mikroorganizmima kiseli kupus preporučuje pacijentima koji boluju od stanja prouzrokovanih disbalansom crevne flore, naročito nakon terapije antibioticima.

 

Uz to, on ubrzava metabolizam, a tu je kiseli sok koji se dobija kiseljenjem kupusa ― rasol ― koji deluje gotovo jednako lekovito jer sadrži vitamine C, E, K, B i U, inače jedan od najređih u prirodi i važan za tretiranje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

 

Kiseli kupus je omiljena zimnica u srbiji
Kiseli kupus je omiljena zimnica u srbijifoto: iuliia_n/Shutterstock

Međutim, šta kada zima počne da jenjava, a temperature više nisu tako niske da ga možete držati u buretu? Hoće li se kiseli kupus pokvariti? Vrlo verovatno, a ako vam je ostala određena količina koju ne možete brzo da iskoristite, dobra ideja je da ga zamrznete i produžite mu rok trajanja makar još malo.


Da li kiseli kupus može da se zamrzne?


Kao i većina namirnica, i kiselom kupusu može da se produži rok trajanja, a sve što vam je potrebno jesu kese za zamrzivač, supena kašika i malo vremena.


Zamrzavanje kiselog kupusa u tri koraka


1. korak: Priprema vrećice za zamrzivač


Pripremite što veće kese za zamrzavanje, idealno od kapaciteta od pet litara.

 

Kiseli kupus je omiljena zimnica u srbiji
Kiseli kupus je omiljena zimnica u srbijifoto: Shutterstock/Maciej Czekajewski

2. korak: Pakovanje


Iseckajte listove što sitnije da biste lakše pakovali. Kašikom ubacujte malo po malo kupusa i budite oprezni da ne sipate kesu do vrha.

 

Ni slučajno ne ubacujte baš sve: odbacite oštećene i premale listiće. Imajte u vidu da će se voda "proširiti" kad se zamrzne, pa može da dođe do pucanja, zbog čega je najbolje da pri vrhu ostavite slobodan prostor od 2,5 do 5 centimetara.


3. korak: Skladištenje


Nakon toga pažljivo i čvrsto zatvorite kese kako u njih ne bi ulazio vazduh, istisnite što više vazduha iz kesa i odložite u zamrzivač.
 

 

makonda-tracker