Poznat po svom bogatom ukusu i kremastoj teksturi, jogurt je jedna od retkih namirnica koja je podjednako hranljiva i ukusna.
Jogurt je proizvod na bazi mleka koji nastaje fermentacijom ove zdrave namirnice uz pomoć bakterija, koji se potom cedi i do naših domava dolazi kao namirnica bogate i glatke konzistencije.
Ne samo da je jogurt odličan izvor proteina i drugih vitamina i minerala, već je i odličan sastojak koji treba imati pri ruci kada se osećate malaksalo i iscrpljeno.
Evo kako ga možete koristiti na tri jednostavna načina tako da iz njega izvučete ono najbolje.
Prednosti za jačanje imuniteta
Jogurt se lako kombinuje sa drugim namirnicama pa je čest sastojak raznih recepata. On je prepun hranljivih sastojaka koji vam mogu pomoći da se odbranite od infekcija i izbegnete prehlade i viruse.
Na primer, mnoge vrste jogurta sadrže probiotike, koji su vrsta korisnih bakterija koje regulišu zdravlje i imunitet creva, piše Healthline.
U stvari, veruje se da probiotici poboljšavaju imunološku funkciju povećanjem proizvodnje imunih ćelija, jačanjem sluznice creva i blokiranjem rasta štetnih bakterija u vašem digestivnom traktu, prema istraživanju iz 2018. godine. objavljenom u Heltlajnu.
Takoše, prema jednom istraživanju iz 2014. godine, dokazano je da probiotici mogu čak biti efikasni u skraćivanju trajanja akutnih respiratornih infekcija i kod dece i kod odraslih.
Jogurt je takođe odličan izvor mnogih vitamina i minerala koji podržavaju imunološku funkciju, uključujući riboflavin, cink, selen i magnezijum.
Selen i magnezijum igraju ključnu ulogu u proizvodnji imunih ćelija i mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja.
Neke studije pokazuju da cink može pomoći u smanjenju trajanja simptoma infekcija, uključujući običnu prehladu.
Osim toga, neke vrste jogurta su obogaćene vitaminom D, važnim mikronutrijentom koji većini ljudi nedostaje u ishrani.
Zanimljivo je da istraživanja iz 2020. gdodine sugerišu da bi povećanje unosa vitamina D moglo da pruži zaštitu od respiratornih infekcija poput prehlade i gripa, a istovremeno smanjuje težinu simptoma prehlade i gripa.
Iako većina ljudi misli o jogurtu kao o omiljenoj osnovnoj hrani za doručak, postoji mnogo drugih zanimljivih načina da se on iskoristi.
Ako ne volite da pijete sam jogurt donosimo vam tri odlične ideje kako ga možete iskoristiti za pripremu ukusnih obroka:
1. Ukusna i zdrava voćna užina sa jogurtom
Za jednostavnu i ukusnu užinu koja se može poneti gde god da krenetet potrebno vam je malo vremena i kreativnosti.
Sastojci:
1 šolja (285 g) običnog ili grčkog jogurta
1 šolja (145 g) svežeg voća po izboru, iseckanog na male komadiće
Uputstvo:
U velikoj činiji pomešajte jogurt sa seckanim voćem. Sipajte u kalup zabavnog oblika ili pleh za kockice leda. Zamrznite najmanje 2 sata, a zatim uživajte.
2. Napravite sos za testeninu sa visokim sadržajem proteina
Jogurt je savršen za davanje sosu od testenina sa visokim sadržajem proteina, a istovremeno dodaje bogatu, kremastu teksturu vašem receptu.
Sastojci:
- 15 ml maslinovog ulja
- 3-4 čena belog luka
- 1 konzerva mlevenog paradajza (500 ml)
- 200 ml običnog grčkog jogurta
- 1/4 šolje parmezana
- 5 g svežeg bosiljka
- malo sušenog origana
- malo crvene paprike
- soli po ukusu
- biber, po ukusu
- kuvana testenina, za serviranje
Uputstvo:
Sipajte ulje u šerpu, uključite na srednju jačinu i dodajte beli luk, pa dinstajte 2-3 minuta. Umešajte paradajz i pustite da proključa. Pokrijte posudu, smanjite jačinu vatre i kuvajte 15-20 minuta. Umešajte jogurt, parmezan, bosiljak, origano i crvenu papriku. Posolite i pobiberite.
Prelijte kuvanom testeninom i poslužite.
3. Za ukusniju i hranljiviju kajganu
Jogurt može povećati nutritivnu vrednost vašeg jutarnjeg obroka, a može da pomogne i da ima mnogo lepši ukus.
Sastojci:
- 2,3 kašike običnog grčkog jogurta
- 2 jaja
- začini po vašem izboru, kao što su so, biber, paprika itd.
Uputstvo:
U činiji umutite jogurt sa jajima i začinima. Zagrejte ulje pa sipajte kajganu i pržite kao i inače.