prva pomoć

Ostali ste bez njega, a jedu vam se kiflice? 7 idealnih načina da zamenite PRAŠAK ZA PECIVO

0

Počeli ste da pravite omiljeno pecivo i shvatili ste da ste ostali bez praška za pecivo? Imamo 7 odličnih zamena.

Šta da radite kada ostanete bez praška za pecivo?
Šta da radite kada ostanete bez praška za pecivo?foto: Shutterstock/fizkes

Prašak za pecivo je uobičajeni sastojak koji se koristi za dodavanje volumena i olakšavanje teksture pečenih proizvoda.

 

Ako ste počeli nešto da pravite i setili ste se u poslednjem trenutku da ste ostali bez praška za pecivo, imamo 7 idealnih zamena:

 

  • Mlaćenica

 

Mlaćenica je fermentisani mlečni proizvod kiselog, blago ljutkastog ukusa koji se često poredi sa običnim jogurtom, piše Healthline.

 

Zbog svoje kiselosti, kombinovanje mlaćenice sa sodom bikarbonom može da proizvede isti efekatkao i prašak za pecivo.

 

Dodajte 1/2 šolje (122 grama) mlaćenice i 1/4 kašičice (1 gram) sode bikarbone u ostatak sastojaka za laku zamenu za 1 kašičicu (5 grama) praška za pecivo.

 

Ostale tečne sastojke u receptu smanjite za istu količinu mlaćenice koju ste dodali. 

  • Jogurt


Slično kao i mlaćenica, jogurt se proizvodi fermentacijom mleka, pa je idelna zamena za prašak za pecivo. 

 

Svaku kašičicu (5 grama) praška za pecivo u receptu zamenite sa 1/4 kašičice (1 gram) sode bikarbone i 1/2 šolje (122 grama) običnog jogurta.

 

Kao i kod mlaćenice, količinu tečnosti u receptu treba smanjiti na osnovu toga koliko je dodato običnog jogurta.

 

  • Krema tartar

 

Krem od tartara je zgodna zamena za prašak za pecivo, a za najbolje rezultate je najbolje da odnos kreme i sode bikarbone bude 2:1.

 

Zamenite 1 kašičicu (5 grama) praška za pecivo sa 1/4 kašičice (1 gram) sode bikarbone plus 1/2 kašičice (2 grama) kreme od kamenca.

Omiljeno pecivo možete da napravite i bez praška za pecivo
Omiljeno pecivo možete da napravite i bez praška za pecivofoto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia
  • Sirće

 

Uprkos svom snažnom i karakterističnom ukusu, sirće je uobičajeni sastojak u mnogim pekarskim proizvodima, može da bude i savršena prva pomoć kad ostanete bez praška za pecivo. 

 

Svaku kašičicu (5 grama) praška za pecivo u receptu zamenite sa 1/4 kašičice (1 gram) sode bikarbone i 1/2 kašičice (2,5 grama) sirćeta.

 

  • Limunov sok


Limunov sok zbog svoje kiselosti je sjajna zamena za prašak za pecivo, jer može da izazove kiselinsko-baznu reakcije kada se iskombinuje sa sodom bikarbonom u pekarskim proizvodima.

 

Međutim, pošto ima tako jak ukus, najbolje je da se koristi u receptima koji zahtevaju relativno male količine praška za pecivo, jer ćete na taj način izbeći promenu ukusa u finalnom proizvodu. 

 

Da biste zamenili 1 kašičicu (5 grama) praška za pecivo, koristite 1/4 kašičice (1 gram) sode bikarbone i 1/2 kašičice (2,5 grama) limunovog soka.

  • Melasa

 

Melasa, osim što je zamena za šećer, može da bude i zamena za prašak za pecivo. 

 

Da biste zamenili 1 kašičicu (5 grama) praška za pecivo, pomešajte 1/4 šolje (84 grama) melase sa 1/4 kašičice (1 gram) sode bikarbone. 

 

U zavisnosti od toga šta pravite, možda ćete morati da razmislite o smanjenju količine zaslađivača u ostatku recepta, jer melasa sadrži mnogo šećera. 

 

  • Umućena belanca

 

Mnogi pekarski proizvodi svoju laganu i prozračnu teksturu duguju umućenim belancima, a ne prašku za pecivo.

 

To je zato što proces mućenja belanaca stvara sitne mehuriće vazduha koji povećavaju volumen i lakoću.

Belanca mutite na nižoj brzini.
Belanca mutite na nižoj brzini.foto: Shutterstock/ffolas

Ova metoda se najčešće koristi u sufleima, palačinkama i određenim vrstama kolač, a može da bude dobra opcija ako pri ruci nemate prašak za pecivo.

 

Količina koju ćete iskoristiti zavisi od recepta, pa ako pravite tortu možda će vam biti potrebno i do 12 belanaca, dok će se palačinke biti dovoljno samo dva do tri. 

 

Da bi belanca bila savršeno lagana i mekana, mutite ih na manjoj brzini dok ne postanu penasta, a zatim povećavajte brzinu dok umućena jaja ne postanu mekana.

 

Potom, nežno umešajte preostale sastojke u umućen sneg od belanaca

 

  • Kako da znate koja je zamena najbolja u određenom trenutku?

 

Da biste izabrali najbolju zamenu za prašak za pecivo, važno je imati na umu šta spremate.

 

Sirće, na primer, može da doda oštar, kiseli ukus i verovatno je najpogodniji kao zamena za prašak za pecivo u receptima koji zahtevaju minimalne količine.

 

Melasa, s druge strane, ima veoma sladak ukus i bila bi bolji dodatak slatkim desertima, a ne slanim jelima.

 

Pored toga, možda ćete morati da prilagodite ostale sastojke u svom receptu na osnovu onoga što odlučite da koristite kao zamenu.

 

Ako koristite tečnu zamenu za prašak za pecivo, uverite se da ste smanjili količine drugih tečnosti u receptu da biste to nadoknadili.

 

Ako izaberete zamenu sa jakim ukusom, možda ćete želeti da prilagodite količine drugih sastojaka u svom receptu kako biste postigli željeni ukus.

 

makonda-tracker