jeste li ga probali?

Kako smanjiti apetit prirodno? Ukusan ČAJ KOJI TERA GLAD, ubrzava mršavljenje, a pomaže i kod dijabetesa i manjka mleka

0

Još uvek nisu dokazane sve tvrdnje o čudotvornim moćima ovog čaja, ali za mnoge naučnici kažu da su tačne

Čaj od piskavice dokazano smanjuje apetit
Čaj od piskavice dokazano smanjuje apetitfoto: Indian Food Images/shutterstock

Piskavica (Trigonella foenum-graecum), koja se još naziva i grčkom detelinom, grčkim semenom, kozjim rogom i grohotušom, čest je sastojak u azijskim kuhinjama.


Ona se često koristi prilikom pripreme hrane u Etiopiji i Egiptu, a u Evropi se uglavnom koristi čaj od piskavice, koji se posebno preporučuje ženama.


Vekovima se piskavica koristila u alternativnoj medicini za lečenje različitih stanja, od dijabetesa do povišenog holesterola, a proteklih godina se sve više priča o njenoj moći da smanji apetit i pomogne u procesu mršavljenja.

 

  • Da li čaj od piskavice pomaže u mršavljenju?


Nema mnogo naučnih istraživanja o uticaju piskavice na kilažu, ali je nekoliko studija uspelo da poveže semenke piskavice s s gubitkom kilograma, i to uz pomoć više mehanizama!

 

Čaj od piskavice
Čaj od piskavicefoto: Svittlana/shutterstock

Kao prvo, pokazalo se da piskavica može da pomogne da se snizi unos masti i kalorija. Kako je utvrđeno 14-dnevnim istraživanjem Centra za klinička istraživanja u Monpeljeu, zdravi muškarci koji su koristili dnevno 1,2 grama ekstrakta semena piskavice snizili su unos kalorija za skoro 12 odsto.


Drugo, biljna vlakna u piskavici produžavaju osećaj sitosti, što su dokazali naučnici Univerziteta u Minesoti 2009. godine. U studiji u kojoj je učestvovalo 18 zdravih i gojaznih ljudi, učesnici su uz doručak konzumirali 8 grama vlakana iz piskavice, posle čega su za sledeći obrok jeli znatno manje.

 

Uz to, u maloj studiji korejskog Univerziteta Kjung He, koja je obuhvatila devet zdravih žena s prekomernom težinom, pokazalo se da uživanje u čaju od piskavice smanjuje apetit, ali ovog puta stručnjaci nisu primetili niži unos kalorija.

 

  • Šta sadrži piskavica?


Ova biljka obiluje hranljivim materijama — u 100 grama sadrži 67 miligrama natrijuma, čak 770 miligrama kalijuma, 25 grama vlakana, 23 grama proteina, a tu su ogromne koncentracije vitamina A, gvožđa, kalcijuma, zasićenih masnih kiselina...

 

Čaj od piskavice efikasan je kod problema s laktacijom
Čaj od piskavice efikasan je kod problema s laktacijomfoto: Indian Food Images/Shutterstock
  • Zašto treba piti čaj od piskavice?


Ova biljka smatra se narodnim lekom za regulisanje poremećaja menstrualnog ciklusa, ublažavanje simptoma menopauze i koristi se kao prirodno sredstvo za povećanje grudi. Ništa od toga ne može se reći sa sigurnošću, ali nauka jeste dokazala da čaj od piskavice pomaže u laktaciji.


Odeljenje za neonatologiju Medicinskog fakulteta u Ankari sprovelo je 2011. godine istraživanje u kom je učestvovalo 66 mama. One su podeljene u tri grupe, od kojih je jedna dobila čaj od piskavice, druga placebo sredstvo, a treća nije koristila ništa. Istraživanje je pokazalo su na kraju žene koje su pile čaj od piskavice povećale količinu ispumpanog majčinog mleka na 73 mililitra, dok su žene u kontrolnoj i placebo grupi ostale na 34 mililitra.


Pored toga, utvrđeno je da piskavica pomaže kod dijabetesa tipa 1 i 2, a na ovu temu je sprovedeno više studija. Jedna od njih je ona iza koje stoji Odsek za biohemiju Medicinskog koledža u Basri i koja je pokazala da su ljudi s dijabetesom uspeli da snize šećer u krvi za 13,4 posto četiri sata nakon korišćenja piskavice.

 

 

makonda-tracker