zdravlje na prvom mestu

SPREČITE DIJABETES, SRČANI UDAR I LOŠ HOLESTEROL: Ukusna SMOKVA će preporoditi vaš organizam!

0

Trebalo bi da se jede sveža

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Smokve su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranjivim materijama koje se gube termičkom obradom i treba ih jesti sveže.

 

Smokve sadrže i do 80 odsto vode, a istovre­meno su voće s najvišim nivoom prirod­nih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncen­traciju i pamćenje.

 

Smokve su mnogima omiljeno letnje voće. Osim što su ukusne, mogu da se koriste za lečenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se obloga od suve smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Ivana Šimić, mag. nutricionizma, pojasnila je koje su to dobrobiti smokve:

 

1. Prevencija raka

 

Naučno je dokazano da ekstrakt smokve, njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju mogućnosti pojave tumora. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate.

Takođe, vjeruje se da pomažu i kod raka dojke u periodu nakon prestanka menstruacije.

 

2. Smanjuju holesterol

 

Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno delovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

 

3. Prevencija srčanog udara

 

Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

makonda-tracker