saznajte

Ipak nije sasvim isto: Znate li koja je razlika između džema, marmelade i pekmeza?

0

Sigurno niste nikada pomišljali na razlike ovih namaza, ali sada ćete saznati da one postoje i koje su. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ono što je bitno napomenuti jeste da se svi dobijaju preradom voća, ali ono šta ih razlikuje jeste to koliko se voća koristi u pripremi, koji se delovi voča koriste, koliko se dodaje šećera i na kraju gustina ovih proizvoda. 

 

Prema Pravilniku kojim se određuju karakteristike koje moraju zadovoljiti, razlikujemo ih osam, a to su: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez i zaslađeni kesten pire.

 

Ono što je karakteristično za pekmez jeste to da u njegovom sastavu visok udeo zauzima jedna ili više vrsta voća sa ili bez dodatka šećera. Glavna razlika u odnosu na džem jeste to što ima više voća i manje zaslađivača (šećera). 

 

1 / 5 Foto: Shutterstock

 

Karakteristično za džem je to da je on želirane konzistencije i sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća, te šećer, dok ekstra džem sadrži nekoncentrisanu voćnu pulpu

 

Voćna pulpa je sačinjena od jestivih delova celih plodova, a u zavisnosti od pripreme nema koru, semenke i koštice koje neće biti deo kaše.  Voćna kaša dobija se pasiranjem ili sličnim postupkom. Osim po tome, sadrži li kašu ili pulpu, džem i ekstra džem razlikuju se po količni voća koja mora biti veća kod ekstra džema.

 

Marmeladu izdvaja to što je ona obično glatke teksture, odnosno u njoj ne sme biti komadića od jedne ili više vrsta voća kao što su npr. narandža, limun i slično. Žele se od marmelade razlikuje jer može sadržati samo voćni sok i/ili vodeni ekstrakt jedne ili više vrsta voća i šećer, a ne i pulpu, kašu ili koru, pišu 24 sata.

 

 

 

 

makonda-tracker