recept dana

Domaćice iz Srema uvek u špajzu imaju ovu poslasticu: Evo kako napraviti neodoljivi džem od zaleđenih KUPINA

0

Ovaj tradiconalni recept se prenosi sa kolena na koleno, a čak i početnici će uspeti uz malo truda da ga naprave.

foto: Profimedia, Cseh Ioan
foto: Profimedia, Cseh Ioan

Konačno je stiglo vreme zimnica, džemova, kompota, domaćih poslastica koje raduju čitavu porodicu, a domaćice širom Vojvodine nikada ne propuštaju da na svojoj trpezi imaju domači džem od kupina koji se savršeno slaže uz sve slane namaze, naročito puter.

 

Idealan doručak u Sremu bio bi parče prepečenog hleba, domaći puter i organski džem od kupina koji opija svojim ukusom i aromom.

 

Sastojci:

 

kilogram zaleđenih kupina

250 grama šećera

kašičic cimeta

kašičica vanilin šećera

sok od jednog limuna

 

Priprema: 

 

Odlediti kupine, oprati ih u mlakoj vodi, a potom dodati šečer i ostaviti ih tokom noći. Ujutru ih prokuvati 15 minuta i ispasirati. Dodati cimet, vanilin šečer, limunov sok i kuvati dok smesa ne bude homogena. Za to vreme uključiti rernu kako bi se tegle ugrejale.Sipajte džem u ugrejane tegle i hermetički zatvoriti. 

 

Ovu posasticu možete konzumirati narednih godinu dana.

 

Džem od kupina
foto: Profimedia, Cseh Ioan

Kupine su prava riznica zdravlja, te ih treba jesti što češće. Jedna šolja kupina u toku dana zadovoljava skoro trećinu dnevnih potreba za vitaminom K, koji je važan za pravilnu koalgulaciju krvi, i neophodan za zdrave kosti. Ćelije koštanog tkiva ne mogu da se stvaraju bez ovog dragocenog vitamina, čiji deficit dovodi do povećanog rizika od preloma, a dugoročno i od osteoporoze.

 

 

makonda-tracker