icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

provereno dobar

Domaći sladoled od samo 3 SASTOJKA: Pravi se za samo 5 minuta, idealan je za VRELE letnje dane (RECEPT)

Podeli:

Kada jednom probate domaći sladoled više nikada nećete kupovati ni jedan drugi

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Deca su najveći ljubitelji sladoleda, a oni kupovni često u sebi imaju razne dodatke i konzervanse koji nisu baš najbolja opcija.

 

Ukoliko želite svojim mališanima da obezbedite poslasticu koja je zdrava i ukusna, a idealno rashlađuje ovo je pravi recept za vas.

 

Potrebno vam je:

 

  • slatka pavlaka (šlag)
  • kondenzovano mleko
  • voće po izboru

 

sladoled, đelato
foto: Profimedia

Priprema:

 

Umutite šlag, pa dodajte kondenzovano mleko, mutite još malo, pa ubacite seckano voće (u snimku je dat primer sa jagodama).

Sve dobro sjedinite, pa prespite u staklenu činiju i zamrznite na dva sata.

 

Napomena:

Kondenzovano mleko možete napraviti sami.

 

Od 450 ml punomasnog mleka i 150 g šećera, dobićete oko 250 ml kondenzovanog mleka (a vama će biti potrebno 150ml).

 

U šerpu sipati mleko, dodati šećer i promešati. Na tihoj vatri zagrejati mleko, dok ne proključa, pa kuvati oko 55 minuta, na veoma blagoj vatri.

 

 

Nije potrebno da mešate. S vremena na vreme kašičicom uzmite malo mleka iz šerpe, pa sipajte na tanjirić i sačekajte da se ohladi. Na taj načić ćete proveriti gustinu i prema tome odredili dužinu kuvanja.

 

Pred kraj kuvanja podići će se pena, koju bi trebalo sakupiti kašikom i skloniti. Kada se prvobitna količina bude smanjila na količinu od 250 ml, to je još jedan znak da je kuvanje gotovo. Hlađenjem će se kondenzovano mleko još više zgusnuti.

 

Nakon što se potpuno ohladi, stavite ga u staklenu posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru.

 

 

Inicijalizacija u toku...