SAVETI ZLATA VREDNI

Nije samo zvuk, uz ovih 5 trikova sigurno NEĆETE POGREŠITI: Kako izabrati najbolju lubenicu?

0

Kada su napolju visoke temperature svima prija hladno, a voće i povrće su tada pravi spas

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kupovina prve lubenice može da bude pravi izazov. Ponekad je zaista teško odabrati najbolju, onu koja će biti sveža, sočna i slatka.

 

Ipak, postoje neki trikovi koji nam u tome mogu pomoći, a mi donosimo neke od njih.

 

 

1. Težina lubenice

 

Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo proveriti pre kupovine. Ono što je važno jeste njena težina. Kad je lubenica zrela onda je i tvrđa pa je najbolje uzeti u ruku dve lubenice iste veličine, a kupiti onu koja je teža.

 

2. Okrugla ili duguljasta?

 

Isto tako postoje i tvrdnje da su simetrične lubenice ukusnije kao i da one duguljastije imaju više vode, a da su okruglije slađe. To baš nije tačno.

Ima mnogo sorti lubenica pa tako ima duguljastih koje su vrlo slatke ili nešto manje slatke, a isto tako okruglih. Slatkoća ploda ne zavisi od oblika, već od toga dali je lubenica ubrana u pravo vreme, odnosno kad je potpuno zrela.

 

Lubenica, lubenica
foto: Shutterstock

 

3. Žuti deo

 

Verovatno ste primetila da većina lubenica na kori ima žuti deo na nekom mestu. To žuto mesto je ono na kojem je ona ležala dok je rasla. Što je mrlja više žuta, znači da je lubenica zrelija. Izbegavajte lubenice koje imaju belu ili vrlo bledu mrlju jer to znači da je plod ubran prerano. Isto tako ona mora da bude tamnozelene boje i da ima što manje pruga po sebi.

 

4. Peteljka

 

Takođe, obratite pažnju i na peteljku ako je lubenica ima. Ako je peteljka suva znači da je lubenica zrela, ali ako je zelena, to znači da je prerano ubrana i da nije skroz zrela.

 

lubenica
foto: Shutterstock

 

5. Kuckanje i vibracije

 

I napokon je na red došlo to slavno lupkanje odnosno kuckanje prstima po lubenici. Ako čujete da je zvuk pun i tup, to znači da ste odabrali zrelu lubenicu. Ipak, ako se radi o tihom i šupljem zvuku, izaberite drugu, jer je ona prezrela. Obratite pažnju i na vibracije koje ćete osetiti u ruci u kojoj je držte jer što su one jače, lubenica je bolja.

 

 

makonda-tracker