ZAPAMTITE, MOŽDA VAM ZATREBA

Ova BILJKA je najbolji BORAC PROTIV KRPELJA: Možda nećete baš prijatno mirisati, ali će vas paraziti sigurno zaobići

0

Ukoliko često boravite u prirodi postoji velika verovatnoća da ste se susreli sa dosadnim bubama i komarcima.

foto: Shutterstock / KPixMining
foto: Shutterstock / KPixMining

Opasniji od njih mogu da budu paraziti poput krpelja, koji vrebaju svaku priliku da se prikače na vašu kožu i time vas dovedu u potencijalni problem.

 

Ovog proleća parkovi, šume, livade su prepuni krpelja. To dobro znaju svi koji imaju kućne ljubimce ili vole da slobodno vreme provode u prirodi.

 

 

Ono što sve brine jesu posledice koje ujed krpelja može da ostavi po ljudsko zdravlje. Ukoliko osetite na koži svrab to može da bude znak da se krpelj već prikačio. Krpelji obično ne grizu odmah, često lutaju po telu nekoliko sati i traže najpogodnije mesto za napad. Kada ujede, koža na mestu ujeda postati crvena i osetićete svrab.

 

Prvi simptom lajmske bolesti su crvenilo na mestu ujeda i neposrednoj okolini. Ovaj znak se kod većine zaraženih ljudi javlja do mesec dana posle uboda.

 

Krpelj
Krpeljfoto: Shutterstock / Oleksandr Yuchynskyi

 

Tokom bolesti se mogu javiti malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, povišena temperatura, gubitak apetita, uvećanje limfnih čvorova.

 

Beli luk

 

Beli luk važi za najefikasniji prirodni lek protiv lajmske bolesti budući da ima antibakterijsko dejstvo. On čisti krv, a može se kombinovati sa limunovim sokom i drugim lekovitim biljem, kao što su divlja nana, koja je takođe moćan prirodni antibiotik. Ili sa koprivom, sladićem, žalfijom.

 

Takođe, krpelji ne vole njegov miris pa ga možete naneti na kožu na pojedina kritična mesta, tako ćete možda mirisati na beli luk, ali će bar krpelji bežati od vas.

 

Ukoliko vas je krpelj već ujeo i mislite da imate lajmsku bolest obavezno se obratite lekaru.

 

Beli luk
Beli lukfoto: tag2016/Shutterstock

 

U tom slučaju postoje i neke namirnice iz prirode koje mogu da vam pomognu da se izborite sa njom. U nastavku pročitajte šta je to što biste trebali da uvrstite u svoju ishranu.

 

Ukoliko imate lajmsku bolest strogo morate da vodite računa šta jedete. Namirnice bogate glutenom treba posebno izbegavati kao i proizvode od mleka. U ishranu uvrstite namirnice koje obiluju proteinima (meso, riba, jaja).

Ehinacea i ženšen

 

Ehinacea i ženšen važe za biljke koje jačaju imuni sistem, podstičući odbrambene ćelije organizma da se bore protiv bakterija.

 

Ehinacea
Ehinaceafoto: Nataliia Kuznetcova/Shutterstock

 

Eterična ulja

 

U lečenju lajmske bolesti preporučuje se upotreba eteričnih ulja. Ulje tamjana ublažiće bol u zglobovima, ali i glavobolju, protiv koje pomažu i ulje lavande i nane.

 

Koren đumbira

 

Oko 25 grama suvog usitnjenog đumbirovog korena preliti litrom vode. Kada proključa, kuvati 10 minuta. Procediti i dodati dva ceđena limuna. Zasladiti medom i piti po jednu šolju čaja pre svakog obroka.

 

 

makonda-tracker