MOĆ PRIRODE

Čisti jetru, ublažava reumatizam i upale: 2 narodna recepta za čaj i sirup od moćnog JORGOVANA

0

Ukrajinci i Rusi redovno koriste koru, lišće i cvetove kao savršeno sredstvo protiv upala uopšteno i upala zglobova, reumatizma i reumatoidnog artritisa.

Za lečenje se koristi cvet, list, kora i kora ljuske semena.

foto: Litvalifa, Shutterstock
foto: Litvalifa, Shutterstock

Jorgovan je jedan od najprepoznatljivijih prolećnih cvetova, međutim, da li ste znali da u svojim cvetovima, listovima i stabljici skriva brojna lekovita svojstva, pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji.

 

Mnogi veruju da jorgovan služi samo kao ukrasna biljka lepih cvetova koji uz to opojno mirišu, ali i da je otrovan. 

 

Ukrajinci i Rusi redovno koriste koru, lišće i cvetove kao savršeno sredstvo protiv upala uopšteno i upala zglobova, reumatizma i reumatoidnog artritisa.

Za lečenje se koristi cvet, list, kora i kora ljuske semena.

 

Listovi se koriste za lečenje groznice i bolesti usta kod dece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su creva (slaba probava i pražnjenje creva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

 

Jorgovan
foto: Africa Studio, Profimedia

 

Cvetovi se koriste za lečenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge), posekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u njezi lica (cvetove kuvamo u mleku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije.

 

Ulje cvetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i lečenje reume. U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu.

 

Sirup:

 

Oprano sveže lišće iscediti u sokovniku ili mlevenjem kroz gazu pa ceđenjem i 1 litar dobijenog soka pomešati sa 2 kilograma prirodnog meda. Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna kašičica.

 

Čaj:

 

1 supena kašika usitnjene kore drveta ili ploda, 2 dl vode)

Priprema: namočiti u vodi koru 2 sata, kratko prokuvati i postaviti poklopljeno 1 sat, potom procediti. Piti do 2 šoljice čaja dnevno, a u težim slučajevima do 3 šolje.

 

Kafa, Karijera, Kancelarija, Laptop, Posao, Žuti džemper, Žuto, Kuhinja, Mikrotalasna, Čaj
foto: Profimedia

 

makonda-tracker