sos trik

Zbogom napadima gladi! Ova namirnica NE GOJI ni kada se jede pre spavanja, a poboljšava san

2

Ukoliko vas u večernjim satima muči glad, ne morate da trpite iz straha od gojenja. Ova zdrava namirnica pokazala se kao vrlo efikasna u ubrzavanju metabolizma i poboljšanju varenja, a obezbeđuje i kvalitetan san.

foto: Africa Studio/Shutterstock
foto: Africa Studio/Shutterstock

Kada želimo da se rešimo viška kilograma, obično pre odlaska u krevet odlučujemo da preskočimo obrok. Mnogima to odgovara jer tako smanjuju rizik da će doći do nadimanja i "pakovanja" masnih naslaga, ali šta ako ste toliko gladni ne možete da se uspavate?


Kako ističu stručnjaci, postoji namirnica koja slobodno može da se konzumira pre spavanja, doduše umereno, tek toliko koliko je potrebno da se utoli glad.

 

Najbolja užina u večernjim satima je, objašnjava nutricionistkinja Trista Best, hrana koja nema mnogo kalorija i bogata je vlaknima i proteinima. Zato ona preporučuje jabuke, kao idealan zalogaj pred odlazak u krevet, ako baš ne možete da izdržite.

 

Jabuke
foto: Shutterstock

Biljna vlakna u jabukama pomažu da se smanji nivo holesterola i masnoća u krvotoku, a uz to produžavaju osećaj sitosti. Budući da se sporije vare, nakon konzumiranja jabuka i slične vlaknaste hrane dugo nećete ponovo biti gladni, što je idealno ako imate ovaj problem u večenjim satima.


Uz to, jabuke sadrže hranljive materije koje podstiču kvalitetan san, poput kalijuma i vitamina B6.


Ova uvek dostupna voćka odlian je izbor je poboljšava varenje i pruža osveženje, a na metabolizam može da ima samo pozitivan efekat.


Kako Trista Best napominje, večernji zalogaji ne moraju uvek da vode do gojenja, već mogu da pomognu upravo u mršavljenju i pomognu nam da se kvalitetno odmorimo. To im "polazi za rukom" i zahvaljujući činjenici da čak 18 ispitanih vrsta jabuka sadrži melatonin, hormon koji utiče na normalan ciklus spavanja i buđenja, a njega u značajnim količnama možete pronaći još u bananama, bademima i orasima.

 

 

makonda-tracker