ZDRAVO I UKUSNO

Jedete ih svaki dan, a ne znate koliko su zdrave: Ove 4 namirnice su prava RIZNICA CINKA

0

Protekle dve godine interesovanje stanovništva za vitamine je drastično poraslo, najviše zahvaljujući pandemiji koja nas je zadesila.

foto: Danijela Maksimovic/Shutterstock
foto: Danijela Maksimovic/Shutterstock

Značaj cinka smo otkrili upravo sa dolaskom korone i počeli smo više da cenimo njegov udeo u stvaranju imunog sistema, a dosta je dobar i za vid.


Cink je jedan od najvažnijih minerala i dok možemo da ga unosimo u organizam putem tableta, mnogo bi korisnije bilo kada bismo uvrstili u ishranu namirnice koje su bogate cinkom.

 

U nedostatku cinka postajemo skloniji prehladama, pa čak su i veće šanse za razvijanje upale pluća, zbog toga je on značajan u ojačavanju imuniteta, naročito u periodu kada vladaju različiti virusi.


Preporučena dnevna doza cinka je 11mg dnevno za muškarce i 8 mg dnevno za žene.


Postoji mnogo namirnica koje su izvori cinka, tako da možete ih kombinovati svakog dana, uživati u jelu i zadovoljiti potrebe organizma za ovim mineralom.

 


Bogat izvor kalcijuma i proteina, jogurt može 10 odsto dnevne potrebe za cinkom ukoliko popijete 150ml.

 


Isto kao i jogurt, jedna šolja mleka ispunjava 10 odsto dnevnih potreba za cinkom kada su žene u pitanju.

 

  • Kikiriki


Još jedan veliki izvor cinka, kikiriki pored ovog minerala sadrži i dosta proteina te je uvek dobar izbor u ograničenim količinama.

 

namirnice
foto: Profimedia
  • Junetina


Ova namirnica je sjajan odabir ukoliko želite da se hranite kvalitetno. Puna proteina i cinka, idealna za vaš organizam, može da zadovolji čak polovinu dnevnih potreba za cinkom kod muškaraca.

 

 

makonda-tracker