Još jedan dodatak bogatom izboru biljnih mleka, koje takođe možemo napraviti kod kuće. Za piće je posebno ukusno kad je ohlađeno jer tako njegov bogat ukus dolazi do izražaja.
![foto: Shutterstock](/data/images/2020/06/28/11/296645_shutterstock-1461624578_ff.jpg?ver=1593336701)
Za litar mleka od kikirikija potrebno je:
300 g neslanog kikirikija (oljuštenog)
1 litar vode
prstohvat himalajske soli
po želji 2-3 urme ili 1-2 kašike prirodnog tečnog zaslađivača (nektar od agave ili kokosa, pirinčani slad i sl.)
Priprema:
Kikiriki stavite u posudu i prelijte vodom pa ostavite da se natopi preko noći. Ako upotrebite suve urme, namočite ih u odvojenu posudu, pa kada omekšaju, uklonite koštice. Sledeći dan kikiriki isperite, stavite u blender, dodajte so i vodu, pa ako želite, dodajte natopljene urme ili zaslađivač. Miksajte nekoliko minuta pa procedite kroz gustu cediljku i sipajte u teglu.
Želite li vrlo gusto, kremasto mleko od kikirikija, nakon namakanja, isperite ga i kuvajte ga u litru i po vode. Kada tečnost provri, kuvajte 30-ak minuta kako bi kikiriki jako omekšao. Ostavite da se malo ohladi pa dobro umutite (sa istim dodacima) da biste dobili gust napitak, koji ne treba da procediti. Držite u frižideru. Pre upotrebe, promešajte ili protresite teglu.