oprez

Mogu da izazovu OZBILJNE probleme: Šta su TRIGLICERIDI i kako ih sniziti ishranom?

0

Uz loš holesterol, na zdravlje srca i krvnog sudova značajno utiču i trigliceridi, na koje je, takođe, moguće uticati promenim životnog stila i načina ishrane

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Trigliceridi su jedna od vrsta masti u organizmu, a njihova osnovna uloga je obezbeđivanja energije za normalno funkcionisanje ćelije i skladištenje viška kalorija koje se unose ishranom. Nakon obroka, sav višak se pretvara u trigliceride koji se deponiju u masnom tkivu.

 

Visok nivo triglicerida igra značajnu ulogu u nastanku oboljenja srca i krvnih sudova.


Pacijenti kod kojih najčešće viđmo povišen novo triglicerida su uglavnom vrlo slabo aktivni, često pušači, imaju neadekvatnu ishranu, retko jedu, a obilno, unose dosta masti životinjskog i biljnog porekla, puno slatkiša i gaziranih napitaka, neretko i alkohol — ističe lekar opšte prakse Doma zdravlja Stari grad dr Anđela Ratković.

 

Kako ishranom sniziti trigliceride?


Povišeni trigliceridi se vrlo uspešno snižavaju adekvatnom ishranom uz fizičku aktivnost i prestanak pušenja. Vrlo je važno da ishrana bude redovna, odnosno da obroci budu češći — uz tri glavna i dve užine — i uz adekvatnu pauzu imeđu obroka.

 

zaštitna maska, koronavirus, korona virus, virus korona, zdravlje, mlade osobe
foto: Profimedia

Potrebno je uzimati voće s niskim glikemijskim indeksom (jabuke, narandže, limun, crveno i bobičasto voće), integralne pahuljice (ovsene, ražane, heljdine), meso bez kožice i vidljivih masti, brašno od celog zrna, mlečne proizvode sa procentom masti 1%, nemasnu ribu, puno povrća naročito mahunarke, dosta tečnosti I čajeva bez šećera. Iz ishrane treba isključiti masne sireve, mesne preradjevine, brzu hranu, lisnata peciva sa biljnim mastima, slatkiše. Svako da uz ishranu treba povećati fizičku aktivnost, jedna od preporuka je 3 km lagane šetnje tokom dana — kaže doktorka Ratković.


Svakako, pacijenti kojima je celokupni lipida status povišen (LDL, HDL, holesterol, trigliceridi), treba da se jave na pregled izabranom lekaru kao i savetovalištima za dijabetes, gojaznost i rano otkrivanje hroničnih oboljenja koji funkcionišu u okviru domova zdravlja, radi saveta u vezi s promenom stila života. Laboratorijsko određivanje holesterola može biti od pomoći u proceni rizika od nastanka „plakova” u krvnim sudovima koji dovode do suženja ili začepljenja krvnih sudova (ateroskleroza).

 

 

makonda-tracker