probajte!

Rigorozne dijete sada — NISU rešenje: 5 namirnica koje bi valjalo jesti za DETOKS tela nakon prazničnih trpeza

0

U danima kada je većina praznika iza nas mnogi primećuju višak kilograma koji se nakupio i reši da se baci na rigoroznu dijetu — ali to nije idealno rešenje

foto: Deflector Image/shutterstock
foto: Deflector Image/shutterstock

Praznične trpeze i obilje hrane na stolu ostavili su traga na našim telima (barem kod većine nas), a ni još koji dan nije izvesno da ćemo prestati da uživamo u zimskoj sezoni.

 

Kako su pokazala istraživanja, nekontrolisano prejedanje može da uzrokuje i širenje našeg želuca, te čak i udvostručavanje njegovog obima!

 

Mnogi posle praznika idu na rigorozne dijete, alli nutricionisti to i ne preporučuju. Naprotiv, ono na šta možete računati je oslabljen imunitet, malaksalost, čime smo samo podložniji virusima, prehladi...

 

 

Kako biste pružili telu potreban detoks, jedite pažljivo.

Evo uz koje namirnice možete "pročistiti" telo (naravno, uz dovoljno kretanja):

 

Banana

 

Banana je odličan izvor kalijuma, koji pomaže pri uklanjanju viška vode iz organizma. Zapravo, samo jedna banana sadrži čak 450 mg kalijuma!! Prirodni šećeri fruktoza, saharoza i glukoza odličan su izvor energije za telo, pa uz banane možemo zavarati glad. Takođe, vlakna kojima obiluje ova voćka ubrzavaju metaolizam.

 

Banane
foto: Shutterstock/Paulo Vilela

Mahunarke

 

Neka vam omiljena mahunarka obavezno bude glavni obrok, jer nakon nje sledi osećaj sitosti — satima. One ubrzavaju metabolizam i ubijaju glad. Mahunarke su bogate proteinima, a imaju nizak glikemijski indeks. Što se minerala tiče, tu su gvožđe, kalcijum i magnezijum u visokim količinama.

 

Žitarice

 

Cela zrna žitarica su najbolji prijatelji vaše probave, a zahvaljujući obilju dijetalnih vlakana smanjuju osećaj gladi. Biljna vlakna u ovsu i ječmu dobro utiču na smanjenje holesterola, ali efikasne su i za regulisanje šećera u krvi.

 

Zeleni čaj

 

Glavni sastojak zelenih listića je kate, koji ubrzava izgaranje kalorija, samim tim, i masnoća do čak 40 procenata.

 

Cimet
foto: Profimedia

Cimet

 

Makar pola kašičice cimeta sipajte u čaj, mleko ili voćnu salatu, jer on smanjuje holesterol u telu, ali i reguliše – insulin. 

 

 

makonda-tracker