ZABORAVITE STOMAČNE MUKE

SOS trikovi koji brzo pomažu: Evo šta da radite ako se prejedete za Božić

0

U danima praznika uvek je lako popustiti pred iskušenjem i preterati za trpezom, a najradosniji hrišćanski praznik svakako spada u takve prilike. Ukoliko se i vama omakne da pojedete previše, primenite ove trikove. Nadutost i gorušica ne moraju da budu deo praznične atmosfere!

foto: Kamil Macniak/Shutterstock
foto: Kamil Macniak/Shutterstock

Svima nam se dogodilo — uz razgovor, opuštenost i obilje najukusnijih domaćih jela, salata i poslastica zanesemo se i preteramo u jelu. Potom slede naduvenost, gorušica, pa čak i teži simptomi prejedanja, a da biste ih izbegli ako shvatite da ste pojeli više nego što bi trebalo, probajte neke od ovih caka.

 

  • Čim shvatite da ste preterali, sklonite se od stola. ODMAH.


Ako ste već napravili tu grešku i prejeli se, one sekunde kada to priznate sebi pomerite se od hrane ukoliko dalje ne možete da prestanete da uživate u masnim ili slatkim zalogajima. Nije retkost da ljudi pomisle "Pa, kad sam već preterao, mogu i da nastavim", a time prave ogromnu grešku. Najvažnije što možete da uradite za sebe jeste da NE nastavljate jer tako "pakujete" kalorije, osiguravate da ćete se kasnije osećati loše, a stičete i naviku koja je sve samo ne dobra usluga za vaše telo.

 

  • Izađite u šetnju


Neka vam to što ste s porodicom ne bude izgovor! Pozovite nekoga u šetnju ili povedite kunog ljubimca i obavezno prošetajte najmanje 10 minuta. Tako ćete i raščistiti mozak, i ubrzati varenje, i pomoći svom organizmu da snizi šećer u krvi koji posle obroka normalno raste.

 

Porodični ručak, Društvo, Prijatelji, Ručak, Večera, Porodica, Nova godina, Božić, Praznična trpeza
foto: Milan Ilic Photographer/Shutterstock
  • Popijte malo jabukovog sirćeta


S obzirom na to da jabukovo sirće sitmuliše varenje, ne bi valjalo da se konzumira samo, ali nakon preobilnog obroka biće vaš najbolji saveznik! Sipajte jednu kašiku sirćeta u šolju tople vode i sve obogatite kašikom meda i sigurno ćete umiriti stomak.

 

  • Popijte ceđeni sok


Nakon unošenja prevelike količine hrane, dolazi do problema s probavom, što je posledica manjka kiseline u želucu. Zato će vam od pomoći biti neko citrusno voće, a idealan je sok od sveže ceđene pomorandže.

 

  • Popijte nanu


Poznato je da ova biljka blagotvorno deluje na gastrointestinalni trakt jer smanjuje nadutost, grčeve, gasove, olakšava probavu, ublažava simptome nervoznih creva, ubrzava varenje itd. Zato popijte čašu vode s dve kapi ulja peperminta ili čak šolju najobičnijeg čaja od nane i osetićete se bolje.

 

makonda-tracker