Praznična salata biće najveći hit na vašoj trpezi — posebno kada je ovako napravite!
Mnogima omiljeno doba godine svakako je kraj decembra i početak januara, vreme kada dolaze praznici i uživamo u društvu najmilijih. Domaćice i domaćini tada vode računa o tome da njihova praznična trpeza izgleda svečano i bogato, a u mnogim domovima neizostavne su salate kao što su ruska ili mimoza ili njihove podjednako ukusne varijante.
Slična njima i podjednako ukusna jeste tradicionalna ruska Olivije salata. Osim što će vas oduševiti ukusom, nju možete i dekorisati tako da izgleda kao Sneško Belić! Nema sumnje da će se ovako aranžirana dopasti i deci i odrasliima.
Iznenadite porodicu i prijatelje zanimljivim predjelom koje Rusi obožavaju.
Sastojci:
- 2 krompira
- 2 šargarepe
- 120 g smrznutog graška
- 3 kuvana jaja
- 300 g majoneza
- kašika ulja
- so
- dekoracija: paprika, šargarepa, masline, mirođija
Priprema:
Isecite na sitno krompir i šargarepu. Skuvajte ih sa graškom na pari.
Posolite po ukusu i dodajte ulje. Dodajte sitno seckana jaja i majonez, pa sjedinite.
U dve okrugle činije, manju i veću, sipajte salatu. Okrenite ih na tanjir, jednu ispod druge, kao da formirate glavu i telo Sneška.
Ukrasite kao na slici: od paprike napravite kapicu i šal sa dve rese, kao i usta, od maslina napravite oči i dugmad, a od parčenceta šargarepe nos. Dodajte i grančicu mirođije.