Ako ih do sad niste probali, obavezno to promenite što pre — vaše telo će vam biti zahvalno.
Šitake pečurka odavno važi za azijski simbol dugovečnosti, i u Kini se još od dinastije Ming u 14. veku koristila kao lek.
Šitake gljiva jača cirkulaciju, pomaže kod umora i iscrpljenosti, koristi se čak i kao lek za bolesti gornjih disajnih organa. Pojedina istraživanja pokazuju i da efikasno smanjuje holesterol.
— Šitake su bogate selenom, gvožđem, dijetalnim vlaknima, proteinima i vitaminima C, A, B1, B2 i B12. Sadrže i eritadenin i snižavaju nivo holesterola u krvi — kaže holistički terapeut Gordana Veinović.
Ona savetuje da svakog dana konzumirate 50 grama svežih gljiva koje se mogu nabaviti u bolje opremljenim marketima, a potom da pređete na sušene.
— Uzimajte do pet grama, jednom ili dva puta nedeljno. Neke osobe mogu imati alergijsku reakciju na ove gljive u vidu crvenog osipa na koži, i to je prvi znak da vam šitake ne odgovaraju, nemojte ih onda koristiti. Lekara konsultujte ukoliko uzimate neku terapiju jer šitake gljiva može uticati na apsorpciju određenih lekova — rekla je ona.
Šitake sadrže i lentinan koji jača imunitet i bori se protiv infekcija, a kao moćan antioksidans, štite ćelije i od štete koje im nanose slobodni radikali.