Ako vam nije do odlaska do prodavnice, a ni do stajanja u kuhinji, ovi recepti će vam se sigurno dopasti
Punjene pečurke
Ako vam je ostalo šampinjona kad ste dan ranije pripremali ručak, napunite ih kiselom pavlakom i stavite u rernu da se dobro ispeku i imaćete ukusan i hranljiv ručak.
Kolač od šargarepe
Ako vam je do slatkiša, pomešajte 300 grama brašna, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i malo cimeta, potom dodajte 100 mililitara ulja, 100 grama šećera, 300 militara soka od pomorandže, jednu kašiku narendane pomorandžine kore, 180 grama sitno rendane šargarepe i 100 grama suvog grožđa. Pecite oko pola sata na 170 stepeni, a kad se ohladi pospite šećerom u prahu.
Jaja s pirinčem
Skuvajte dobro pirina, sitno naseckajte crni luk, pa preko njega jaje na oko ili poširano, u zavisnosti od ukusa. Važno je da žumance bude malo tečnije kako bi lepo povezano pirinač i delovalo kao umak.
Palačinke od povrća
Pomešajte povrće koje imate u kući — sitno iseckajte krompir, šargarepu, tikvicu i malo crnog luka, dodajte im vodu, ulje i malo soli i pecite u rerni ili u tiganju kao palačinku.
Domaće knedle na briznu
Napravite knedle tako što ćete oljuštiti krompir, iseći ga na kriške, preliti vodom i dobro skuvati, a potom izpasirati i kad se prohladi napraviti loptice. Možete ih puniti bilo čime što imate u kući: čokoladnim kremom, džemom, ali i voćem poput banana, višanja ili kuvanim jabukama i kruškama.