bez sira

Kremasto i osvežavajuće zadovoljstvo: Lažni čizkejk zbog kog će ljubiteljima koštunjavog voća poći voda na usta

0

Ako postite ili ste vegan, ova poslastica je idealna za vas!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ukoliko ne konzumirate namirnice životinjskog porekla, sigurno ćete poželeti da probate ovu ukusnu imitaciju čizkejka! Umesto izlivanja kore i fila u kalup za tortu, možete to učiniti i u kalupe za mafine i dobiti mini-čizkejkove kojima malo ko može da odoli.

 

Sastojci:


Za koru

 


Za fil

 

  • 300 grama natopljenih indijskih oraha
  • sok od jednog limuna
  • 70 mililitara istopljenog kokosovog ulja
  • 150 mililitara kokosovog mleka
  • 100 mililitara javorovog sirupa
  • med po ukusu


Priprema


Kora


Urme dobro sameljite u blenderu, pa sklonite u jednu duboku posudu, pa sameljite i orahe sve dok ne budu u obliku praha. Zatim sjedinite urme i orahe i zajedno ih stavite u blender i sitnite sve dok ne izgube formu testa, tj. dok ne dobiju teksturu paste koja je lepljiva i razvlači se između prstiju. Ukoliko je smesa previše suva, slobodno dodajte još neku urmu, a ako je prevlažna, dodajte malo mlevenih oraha. Možete sipati i prstohvat soli zbog ukusa.
Potom ovu smesu za koru prebacite u kalup za tortu obložen pek-papirom i dobro utisnite, pa stavite u frižider na sat vremena.


Fil


Veče pre pripreme torte potopite indijske orahe u čistu vodu i ostavite da odstoje tokom noći. Ukoliko to niste učinili na vreme, stavite ih u vruću vodu na sat vremena. Potom ih dobro iscedite i stavite u blender, usitnite, pa dodajte otopljeno kokosovo ulje, kokosovo mleko, javorov sirup i sok od limuna. Sve dobro izblendajte, pa dodajte i meda po ukusu i izblendajte još malo.

 

Dekoracija


Ovu smesu prelijte preko stegnute kore, pa kad se i ona stegne, ukrasite po želji — seckanim suvim voćem, kokosovim brašnom, mlevenim koštunjavim voćem, sitno seckanim jagodama, malinama ili kupinama...

 

 

makonda-tracker