oprez

PAŽLJIVO OSLUŠNITE SVOJE TELO: Evo kako prepoznati povišen pritisak bez aparata za merenje

0

Ukoliko pri ruci nemate aparat za merenje krvnog pritiska, a strahujete da vam je povišen, obratite pažnju imate li ove simptome

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije koja se odnosi na osobe starije od 18 godina, arterijska hipertenzija (povišen krvni pritisak) stanje je u kome je sistolni (gornji) pritisak povišen preko 140 mmHg, a dijastolni (donji) preko 90mmHg.


Može da se javi kao sistolna ili dijastolna hipertenzija, ali najčešće su povišena oba pritiska.


Ovo stanje smatra se jednom od najčešćih bolesti današnjice — čak trećina odrasle svetske populacije ima probleme s pritiskom, ali ova statistika varira od regiona do regiona u zavisnosti od godina, načina ishrane, fizičke aktivnosti i ostalih faktora koji utiču na pritisak.

 

krvni pritisak, pritisak, zdravlje
foto: Shutterstock

Kako ga prepoznati?


Arterijska hipertenzija ima vrlo malo simptoma, a može proći čak i bez njih. Najčešće se javljaju glavobolja, uglavnom u predelu potiljka, potom zujanje u ušima, nestabilnost tokom hodanja, nesvestica, nedostatak vazduha, ubrzan ili nepravilan rad srca i bol.


Merenje krvnog pritiska u kućnim uslovima je vrlo važno jer su analize pokazale da pacijenti neretko u medicinskoj ustanovi imaju viši pritisak nego u svom domu, pa bi osobe koje pate od visokog pritiska trebalo da poseduju aparat kako bi redovno pratili svoje stanje.
 

 

makonda-tracker