ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKE

NAJZDRAVIJE POVRĆE KOJE MOŽETE PRIPREMATI NA RAZNE NAČINE: Uz BROKOLI rešite zdravstvene tegobe i prevenirajte bolesti!

0

Ovo povrće sadrži sve što vam je potrebno, a pozitivan uticaj na telo počinje već u stomaku.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jedino povrće koje bi trebalo da jedete je upravo brokoli, kaže dr Rangan Čaterdži, jedan od autora BBC-jevog programa "Doktor u kući",

 

Ovo povrće sadrži sve što vam je potrebno, a pozitivan uticaj na telo počinje već u stomaku. Kad nesvarljiva vlakna iz brokolija stignu do debelog creva, dobre bakterije počinju da se "goste" i stvaraju masne kiseline kratkog lanca, objašnjava dr Čaterdži, prenosi "Indipendent".

 

Zahvaljujući tome, raste broj dobrih bakterija koje naseljavaju naša creva, a to znači i bolji imunitet. Osim toga, dokazano je da je dobra ravnoteža ovih bakterija važna i za naše raspoloženje i mentalno zdravlje, kao i za održavanje zdrave telesne težine.

 

Istraživanje sprovedeno na Harvardskoj školi medicine pokazalo je da stomačne tegobe i problemi sa varenjem mogu biti okidači za anksioznost i depresiju "jer su mozak i gastrointestinalni organi neraskidivo povezani".

 

Brokoli, Jusein Bolt
foto: Shutterstock

Ako se nezdravo hranite, to može da pogorša vaše mentalno stanje, ali ako jedete namirnice koje podstiču rast dobrih bakterija u crevima, kao što je brokoli recimo, to smanjuje rizik od problema sa mentalnim zdravljem.

Osobe koje redovno jedu brokoli imaju i niži rizik od kardiovaskularnih bolesti, problema sa vidom, kao i niži rizik od pojedinih tipova kancera.

 

Ipak, da biste izvukli najviše iz ovog povrća, važno je da ga pripremate na pari, ili vrlo kratko kuvate, u suprotnom se umanjuju pozitivni efekti po zdravlje.

 

 

 

makonda-tracker