ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKE

OČISTITE ORGANIZAM OD NIKOTINA NA PRIRODAN NAČIN: Evo koje namirnice će vam sigurno pomoći!

0

Ukoliko ne možete prestati sa štetnim pušenjem, ovo je alternativa.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

1. Spanać


Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako pomaže telu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u špinatu.

2. Brokoli, karfiol i kupus


Ovo povrće izuzetno je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u probavnom traktu, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste telo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove nutritivne vrednosti.

 

3. Zeleni čaj i vitaminska voda


Pušenjem telo gubi potrebnu tečnost i organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete napraviti sami, kao i zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirate nikotin iz tela.

 

zeleni čaj
foto: Profimedia

4. Šargarepa


Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Želite li se rešiti ove ružne nuspojave pušenja jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Šargarepu iscedite u sokovniku pomešanu sa jabukom i limunom ili je naribajte u salatu.

 

5. Kivi, limun i narandža


Osim vode, pušenje iz tela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade.

Sok od narandže hidrira telo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscedite dve naranže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

 

 

 

makonda-tracker