zdravlje na usta ulazi

BLAGODET ZA NAŠ ORGANIZAM: 4 odlična razloga da pijete čaj od kurkume

0

Kurkuma se odavno koristi u azijskoj kuhinji i medicini, ali sve više pronalazi svoj put do evropskih i ostalih kuhinja i polica sa začinima.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ova biljka najpoznatija je kao začin za mnoga jela, ali je ona mnogo više od toga. Ne samo da dodaje zanimljivu aromu svuda gde se nađe, veće ima i velike koristi za zdravlje i još uvek se otkrivaju nove.

 

Kurkuma je inače biljka od čijeg se korena pravi prepoznatljivi narandžasti prah, a sastojak koji je čini tako zdravom je kurkumin. Ona je srodna biljka đumbiru, zbog čega su i vizuelno njihovi koreni nalik jedan drugom. Osim što se može koristiti kao začin u prahu, može se konzumirati i u vidu čaja, i to na dva načina. Jedan je da naseckate deo korena i stavite ga u ključalu vodu, a drugi je da u istu tu vodu sipate prah koji biste inače koristili kao začin u jelima, uz dodatak đumbira i meda po želji. 

 

Ovo je ukusno i nutritivno bogato piće, a, dok svakako neće izlečiti neke bolesti, može imati benefite za zdravlje.

 

Ovo su potencijalni benefiti čaja sa kurkumom:

 

1. Izvor nutrijenata

 

Kurkumin nije jedini nutrijent prisutan u kurkumi ili čaju s kurkumom, već su tu i mangan, gvožđe, bakar.

 

2. Sadrži bioaktivne supstance

 

Bioaktivne supstance su nutrijenti koji imaju dobar uticaj na zdravlje, a termin se odnosi na vitamine i minerale, ali i polifenole.

 

3. Malo kalorija

 

Ako ne dodajete šećer ili med, ovaj čaj će sadržati između 10 i 30 kalorija, u zavisnosti od toga koliko kurkume sipate. Ovo je sjajna zamena za neka pića koja obiluju kalorijama, alkohol, sokove, kafu...

 

4. Pije se pred spavanje

 

Običan čaj od kurkume ne sadrži kofein, pa ga možete piti po podne ili uveče, a da ne poremeti vaš bioritam i spavanje.

 

 

makonda-tracker