Božićni recepti

Tradicionalna jela bez kojih se Badnje veče ne može zamisliti: Evo kako da napravite Badnjaču (FOTO)

0
Badnjača je pogača koja se tradicionalno priprema za Badnje veče i zauzima posebno mesto na posnoj trpezi!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Posnu pogaču za Badnje veče ili badnjaču možete staviti na centralno mesto vaše trpeze i ukrasiti suvim šljivama, kajsijama i orasima.

 

Sastojci:

 

40 gr svežeg kvasca

400 ml tople vode

1 kašika šećera

3 kašičice soli

700 gr brašna

50 ml + 2 kašike ulja

 

Priprema:

 

U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati. Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto. Kad već ne može da se meša i trebalo bi da se umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti.

 

Bez ovog jela post ne može da prođe: Hilandarski pasulj koji će svi ukućani voleti (RECEPT)

 

Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče.


Neophodna za svaki ručak: Makedonska pogača koju ćete stalno praviti (RECEPT)

 

Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne. Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja

 

foto: Profimedia

.

makonda-tracker