OBAVEZAN U DANIMA POSTA

Bez ovog jela post ne može da prođe: Hilandarski pasulj koji će svi ukućani voleti (RECEPT)

0
Recept koji koriste monasi u Hilandaru zaista je nešto posebno i trebalo bi obavezno da ga probate
foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

Pasulj je jedno od omiljenih jela mnogih - lako se sprema, hranljiv je i zdrav, a uz sve to se i vrlo lako sprema.

 

Ali, recept koji koriste monasi u Hilandaru zaista je nešto posebno i trebalo bi obavezno da ga probate!

 

Svetogorci za pripremu koriste pasulj, vodu, maslinovo ulje, crni luk, paradajz, mlevenu papriku, biber, so i sušene začine.


Nezaboravni specijalitet među posnim jelima: Pastrmka u svilenom sosu od lešnika 

 

Priprema: Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori.

 

Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine.

 

Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.

 

makonda-tracker