svi ih vole

Pite, salate, glavna jela & dezerti: Predlog posnog jelovnika za Svetog Nikolu u kojem svi mogu da uživaju

0

Od predjela do dezerta - sve je tu, samo da još prionete na posao 

PREDLOG POSNE TRPEZE ZA SVETOG NIKOLU
PREDLOG POSNE TRPEZE ZA SVETOG NIKOLU foto: Vladimir Nenezic/Shutterstock

Za nekoliko dana u mnogim domovima će domaćini dočekati goste uoči Svetog Nikole, a na stolovima će se naći bogata gozba. Kao i uvek, Sveti Nikola je posna slava, pa će ovog puta svi uživati u posnim specijalitetima.

 

Ukoliko nemate ideju koja jela treba da se nađu na vašoj trpezi onda je vreme da bacite pogled na ovih nekoliko recepata i bacite se na posao.

 

Sve što traba da znate jeste činjenica da će gosti sigurno biti srećni i siti, a vi ćete crveneti dok hvale vaše neverovatno umeće u kuhinji.

 

Posna carska pita sa povrćem

 

Sastojci:

 

  • 500 g kora za pitu
  • 3 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 crvena paprika
  • 1 crni luk
  • 100 g pečuraka (po želji)
  • So, biber, suvi začin
  • Ulje

 

POSNA CARSKA PITA SAVRŠENA ZA SVETOG NIKOLU
POSNA CARSKA PITA SAVRŠENA ZA SVETOG NIKOLU foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Priprema:

 

U velikoj posudi, na malo ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte iseckane šargarepe, krompir i crvenu papriku, pa propržite nekoliko minuta.

Dodajte iseckane pečurke (ako ih koristite), začine, so i biber, pa kuvajte dok povrće ne omekša.

 

U velikoj tepsiji, prvo stavite jednu koru, premažite je uljem, pa stavite sloj povrća. Zatvorite sa još jednom korom i ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil.

 

Posnu pitu pecite u unapred ugrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta dok ne postane zlatno smeđa.

 

Pita sa krompirom

 

Sastojci:

 

  • pola kilograma kora za pitu
  • kilogram krompira
  • veća glavica luka
  • suvi začin, biber
  • ulje
  • voda
NAJLEPŠI RECEPT ZA KROMPIRUŠU
NAJLEPŠI RECEPT ZA KROMPIRUŠU foto: Tijana Lubura/Shutterstock

Priprema:

 

Naseckajte sitno crni luk, pomešajte sa suvim začinom. Naseckajte i krompir što sitnije, pa ga pomešajte sa crnim lukom, začinite ostalim začinima i ostavite malo da odstoji i upije.

 

Po tri kore, poprskane mešavinom vode i ulja, premažite filom, pa uvijte u rolat. Pospite ostatkom mešavine vode i ulja odozgo. Pecite 40-ak minuta na 200 stepeni.

 

Salata sa tunjevinom

 

Potrebno je:

 

  • 250 g posnih makarona
  • glavica crnog luka
  • 100 grama posnog majoneza
  • konzerva tunjevine
  • so, biber, ulje
SALA OD TUNJEVINE IDEALNA ZA SVETOG NIKOLU
SALA OD TUNJEVINE IDEALNA ZA SVETOG NIKOLU foto: siamionau pavel/Shutterstock

Priprema:

 

Ocedite tunjevinu od viška ulja, pa na njemu izdinstajte sitno seckani crni luk. Kada luk omekša, dodati tunjevinu i dinstati 3-4 minuta. Makarone skuvajte i ocedite, pa pomešajte s tunjevinom i posnim majonezom.

Začinite po želji, a možete dodati seckan paradajz, papriku...

 

Posna ruska salata

 

Potrebno je:

 

  • 200 grama graška
  • 200 grama krompira
  • 200 grama kukuruza šećerca
  • 200 grama šargarepe
  • 5 kiselih krastavčića
  • 250 g posnog majoneza
  • so
POSNA RUSKA SALATA JE SAVRŠENA ZA SVETOG NIKOLU
POSNA RUSKA SALATA JE SAVRŠENA ZA SVETOG NIKOLU foto: Shutterstock / Nitr

Priprema:

 

Posebno obarite krompir, šargarepu, grašak i šećerac. Kada se sve to ohladi, iseckajte, posolite i spojite. Pomešajte s posnim majonezom. Ukrasite maslinama ili povrćem po želji.

 

Posna salata sa kukuruzom

 

Potrebno je:

 

  • 450 g kukuruza šećerca 
  • 2 šargarepe
  • 250 g pečenog kikirikija (200 g mlevenog + 50 g seckanog)
  • 1 do 4 kašike pečenog susama
  • 300 do 450 g posnog majoneza
  • So po ukusu
  • Masline ili drugo za dekoraciju (po želji)
POSNA SALATA SA KUKURUZOM
POSNA SALATA SA KUKURUZOMfoto: Shutterstock/Irina Bg

Priprema:

 

Skuvati kukuruz i šargarepu, pa šargarepu iseckati na sitne kockice. Pomešati kukuruz i šargarepu, dodati mleveni i seckani kikiriki i susam. Posoliti po ukusu, dodati majonez i sve lepo sjediniti. Po želji dekorisati maslinama i služiti dobro rashlađeno.

 

Posna sarma

 

Sastojci:

 

  • 2 praziluka
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 gr riže
  • 350-400 gr mlevenih oraha
  • 100 gr dimljene ribe (losos)
  • 12-15 listova kiselog kupusa
  • malo mlevene paprike
  • biber
  • beli luk
  • peršun
Najlepša posna sarma za Sv. Nikolu
Najlepša posna sarma za Sv. Nikolu foto: Shutterstock/freeskyline

 

Priprema:

 

Parziluk, luk i šargarepu očistiti i sitno iseckati. U to dodati so, ulje, začine, papriku, biber, beli luk, peršun, pa sve dobro izmešati. Na malo ulja sve lepo upržite, a onda dodajte mlevene orahe i dimljenu ribu koju ste prethodno očistili od kostiju.

 

Sve lepo sjedninite. Listove kupusa operite, očistite od korena, pa zavijajte sarme. Ređate u tepsiju ili šerpu koju ste obložili listovima kupusa. Naspite malo vode i kuvajte na srednjoj vatri oko 2 sata ili na 200 stepni oko sat vremena u rerni.

 

Posni prebranac

 

Sastojci:

 

  • pola kilograma krupnog belog pasulja
  • 1 cela glavica belog luka
  • pola kilograma crnog luka
  • biber u znu
  • 250 ml ulja
  • mlevena paprika
  • tucana ljuta paprika
  • 1 suva paprika
  • lovorov list
  • so i mleveni biber po ukusu
PREBRANAC KOJEM JE TEŠKO ODOLETI
PREBRANAC KOJEM JE TEŠKO ODOLETI foto: Dani Vincek/Shutterstock

Priprema – korak po korak


Dobro operite pasulj, pa ga stavite u šerpu i prelijte vodom.


Kuvajte 5 minuta nakon što proključa, pa prospite vodu i nalijte novu. Ponovo prospite 5 minuta posle ključanja, pa treći put sipajte vodu preko pasulja i ostavite da se u njoj kuva.


Dodajte 2 kašike ulja, zrna bibera po ukusu i lovorov list i ostavite da se kuva.
Kada je skoro gotov (ali ne sasvim kako se ne bi raspadao!), počnite da sečete crni luk na rezanca. Crni luk dinstajte na tihoj do srednjoj vatri oko 10 minuta, pa mu dodajte mlevenu i tucanu papriku, so i mleveni biber, sve dobvro promešajte.


Na dno posude za pečenje sipajte malo ulja iz posude u kojoj spremate luk, pa preko poređajte nekoliko kašika pasulja. Odozgo rasporedite prženi crni luk crni, pa sitno seckan beli, pa opet pasulj i luk.


Završite pasuljem i prelijte uljem.


Potom stavite u rernu i pecite oko 30 min da se lepo zapeče i tečnost malo ispari.

 

Pijani šaran iz rerne

 

Šaran spada u najpopularnije rečne ribe na našim prostorima, a u pitanju je riba izuzetnog nutritivnog profila.


Sastojci:

 

  • 1 kg šarana
  • 1 kg krompira
  • 100 ml belog vina
  • 3 čena belog luka
  • grančica ruzmarina
  • so, biber u prahu i u zrnu i majčina dušica po ukusu
ŠARAN IZ RERNE JE PREUKUSAN
ŠARAN IZ RERNE JE PREUKUSAN foto: Farion_O/Shutterstock


Priprema

 

Oljuštite krompir i isecite na kriške. Sipajte u vino zrno bibera i jednu grančicu ruzmarina. Šarana dobro očistite, pa zasecite na nekoliko mesta i začinite solju i biberom i u useke ubacite sitno seckan beli luk.

 

Spustite ribu u podmazan pleh za pečenje, pa oko nje rasporedite začinjen krompir i prelijte uljem. Pospite majčinom dušicom po želji. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, pa prelijte vinom i pecite još 30 minuta.

 

Tradicionalna riblja čorba (srpski stil)

 

Sastojci:

 

  • 1 kg mešane rečne ribe (som, šaran, smuđ)
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 paprike (crvene)
  • 2 paradajza ili 200 ml soka od paradajza
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 kašičica mlevene paprike (ljute i slatke)
  • Lovorov list, so, biber
POSNA RIBLJA ČORBA IDEALNA ZA SVETOG NIKOLU
POSNA RIBLJA ČORBA IDEALNA ZA SVETOG NIKOLUfoto: Shutterstock / nelea33

Priprema:

 

Crni luk sitno iseckajte i propržite u šerpi. Dodajte šargarepu, papriku i paradajz. Ubacite ribu, začine i krompir isečen na kocke.

Sipajte vodu da sve pokrije i kuvajte na srednjoj vatri oko 1 sat. Povremeno mešajte i dodajte začine po ukusu.

 

Posne banana bombice

 

Sastojci:

 

  • 2 zrele banane
  • 400 g posnog mlevenog keksa
  • 125 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kašike ruma
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g mlevenih lešnika
PREUKUSNE BANANA BOMBICE
PREUKUSNE BANANA BOMBICE foto: Shutterstock

Priprema:

 

Banane oljuštiti pa propasirati u blenderu. U drugoj posudi posebno umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu. Sjediniti kašu od banana sa 300 g mlevenog keksa i promešati.

 

Potom dodati umućeni margarin sa šećerom, rum, suvo grožđe i mlevene lešnike. Dobro izmešati rukom da bi se dobila ujednačena smesa. Dobijenu smesu ostaviti u frižideru pola sata da se stegne. Kašičicom vaditi smesu i vlažnim rukama oblikovati kuglice.

 

Kuglice uvaljati u preostali mleveni keks, a potom ih slagati u papirne korpice.

 

Posne oblande

 

Sastojci:

 

  • 500 gr šećera
  • 200 ml vode
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 100 gr mrvica (prezli)
  • 250 gr margarina
  • 1 pakovanje velikih oblandi
NAJLEPŠE POSNE OBLANDE
NAJLEPŠE POSNE OBLANDEfoto: Shutterstock / djphotographics

Priprema:

 

Na vatru staviti šerpu i u njoj vodu i šećer. Čim provri smanjiti vatru, dodati iseckan margarin, orahe i hlebne mrvice i mešati dok se sve ne otopi i sjedini.

 

Nafilovati ravnomerno 4 lista oblande na rebrastu stranu, poklopiti petim listom i nečim težim opteretiti oblandu. Ostaviti da odstoji dok ne se ne ohladi i ne stegne pa seći u štanglice i poslužiti.

 

Posne vanilice

 

Sastojci:

 

  • 100 g posnog margarina
  • 250-300 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera u prahu + još za posipanje
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • rendana korica jednog limuna
  • malo džema
NAJLEPŠE POSNE VANILICE
NAJLEPŠE POSNE VANILICE foto: Shutterstock / Bada1

Priprema:

 

Umutite posni margarin sa šećerom u prahu penasto. Dodati brašno s praškom za pecivo, pa zatim ubacite orahe, koricu limuna, vanilin šećer. Zamesite glatk testoo, a ako je tvrdo, sipajte 2-3 kašike vode.

 

Razvucite oklagijom, pa vadite krugove čašicom za rakiju i ređajte u pleh koji ste obložili pek-papirom. Pecite na 170-180 stepeni oko 15 min.

Svaku vanilicu premažite tanko džemom i uvaljajte u prah šećer. Ređajte u kutiju i dobro zatvorite.

 

Čokoladne badem-štanglice

 

Sastojci:

 

  • 220 grama otopljenog kokosovog ulja
  • 120 mililitara krema od kokosa
  • 50 grama kakao praha
  • 40 grama šećera u prahu
  • prstohvat morske soli
  • 1/4 kašičice ekstrakta vanile
  • listići badema
NAJLEPŠE POSNE ŠTANGLICE
NAJLEPŠE POSNE ŠTANGLICE foto: Shutterstock / Nina Anggita


Priprema:

 

U blender stavite otopljeno kokosovo ulje, pa kokosov krem (koji možete napraviti sami) na sobnoj temperaturi, kakao, šećer u prahu, so i vanilu.

 

Dobro izblendajte dok se ne sjedini, pa dodajte šećer po ukusu, dok će još vanile i kakaoa pojačati čokoladni ukus.

 

Sipajte u kalup po izboru, a ako ne sipate u kalupe u oblicima, dobićete masu poput čokolade koju možete seći na štanglice. Koristite papirne korpice ili pek-papir za oblaganje, pa pospite listićima badema i stavite u zamrzivač.

 

Na sobnoj temperaturi može da stoji sat vremena, pose čega postaje mekanije, dok se u vrlo toplim prostorijama topi, pa požurite i poslužite ih uz kafu.

 

 

makonda-tracker