Idealno za sve one koji ne žele da provedu sate pored šporeta, a da svaki dan imaju da pojedu nešto ukusno i kvaltetno
Zaposleni ljudi žude za kuvanom hranom, pa ne čudi što se radnje sa kuvanim jelima pojavljuju na svakom ćošku.
Mnogima je dosta pljeskavica, brze hrane i pekara, pa se okreću jelima na kašiku, koja su zdravija, zasitna i daju organizmu ono što mu je potrebno za svaki dan.
Uz malo organizacije i na vašem stolu mogu se naći svakog dana ukusna jela, a sve što vam treba je jedna osnovna smesa, koju ćete podeliti na nekoliko delova, a onda od nje, za manje od pola sata spremiti savšene porodične obroke za celu nedelju.
Osnovna smesa pravi se od mlevenog mesa i povrća, a u posnoj varijanti meso zamenite sojinim ljuspicama.
Sastojci:
- 1,5 kg mlevenog mesa (ili sojine ljuspice)
- 3 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 paprike
- 2 tikvice
- 4 čena belog luka
- so, biber
- malo ulja
Priprema:
Sve sitno iseckajte, propržite luk i beli luk, dodajte meso (ako koristite ljuspice, prethodno ih malo natopite u vodu), pa povrće i začine. Kada se sve lepo izdinsta i sjedini podelite na 7 delova.
1. dan – Sos bolonjez
U meso (ili ljuspice) dodajte paradajz sos (oko 300 ml), malo začina po želi. Servirajte uz testeninu.
2. dan – Punjene paprike ili tikvice
U osnovnu smesu dodajte pirinač, pa punite povrće. Stavite u rernu da se zapeče na 15, 20 minuta. Dodajte neku svežu salatu i eto savršenog ručka.
3. dan – Musaka
Krompir oljuštite i isecite na kolutove. Stavite na dno posude, preko meso, odozgo još jedan red krompira. Za mrsnu verziju umutite jaje sa pavlakom i prelijte. Zapecite u rerni oko pola sata. Za posnu verziju jaja i pavlaku zamenite posnom pavlakom ili nekim drugim posnim proizvodom poput sireva kojih sada na tržištu ima zaista dosta. Sve malo posolite i pecite u rerni.
4. dan – Tortilje ili burito
Uzmite tortilju i namažite je pavlakom (za posnu verziju može humus ili neki posni sir), zatim stavite meso, dodajte malo mešavine iz konzerve (kukuruz, pasulj, grašak i drugo povće). Servirajte uz dodatak neke salate i uživajte.
5. dan – Đuveč
U osnovnu smesu dodajte malo pirinča, paradajza i aleve paprike, pa sve lepo sjedinite. Stavite da se krčka oko pola sata i uživajte u ukusnom obroku koji mami na još.
6. dan – Zapečene makarone
U glavnu smesu dodajte kuvane makarone, pavlaku i odozgo narendajte kačkvavalj. Stavite u rernu i zapecite oko 10 minuta. Za posnu varijantu samo birajte posne sastojke.
7. dan – Pita ili lazanje
Uzmite gotove kore lazanje. Poređajte ih na dno vatrostalne činije, preko njih stavite malo pavlake neutralne, pa malo kačkavalja, zatim sledeća kora pa meso, odozgo malo kečapa ili paradajz pelata, ponovite još jednom. Odozgo treba da vam bude sir. Zapecite kratko u rerni. Svi ovi sastojci mogu se naći i u posnoj varijanti.

