recept

Zimska poslastica gotova za tili čas: Preukusne fritule koje se tope u ustima, šupljikave, a spolja savršeno hrskave

0

Ne čekajte da odete na vašar da biste uživali u njihovom ukusu, već ih odmah napravite, za tili čas, u svom domu

FRITULE KOJE PODSEĆAJU NA PRAZNIKE I MAME NA JOŠ
FRITULE KOJE PODSEĆAJU NA PRAZNIKE I MAME NA JOŠ foto: Shutterstock / Happy window

Kada dođe zima mnoge domaćice imaju više vremena da se posvete kuvanju i spremanju raznih slatkih i slanih đakonija. Među njima, tokom zime, ne mogu da budu izostavljene čuvene fritule, slatkiš koji vole svi od 2 do 102 godine.

 

Ako ih volite, ali ih jedete samo u specijalnim prilikama, jer mislite da ih je teško napraviti onda je ovo super recept za vas. 

 

Potrebno vam je samo nekoliko osnovnih sastojaka koje verovatno već imate kod kuće. U nastavku je najlakši recept za brze i jednostavne fritule.

Potrebno je:

 

  • 250 g mekog brašna
  • 1 veliko jaje
  • 1 jabuka
  • 180 g jogurta
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika rakije
  • 1 kašika ruma
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • oko 1 l ulja ili masti za prženje
LEPŠE FRITULE SIGURNO NIKADA NISTE JELI
LEPŠE FRITULE SIGURNO NIKADA NISTE JELI foto: Shutterstock

Priprema:

 

Umutite jaje sa šećerom i solju, pa sodajte sitno narendanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa tu smesu dodajte u prvu i sve dobro sjedinite.

 

U šerpi u kojoj ćete ih pržiti zagrejte ulje ili mast. Ono što je bitno jeste da ulja bude dovoljno da fritule mogu da plivaju, da ne dodiruju dno šepre.

 

Ulje zagrejte na srednjoj temperaturi. Vodite računa da ne bude previše vruće, jer će fritule izgoreti, ali ni mlako jer će tada upiti ulje i ostaće unutra žive i premasne.

 

Uzmite metalnu kašičicu, umočite je u vruće ulje pa zagrabite malo smese i spustite u ulje. Pržite ih dok lepo ne porumene sa svih strana. Nemojte previše puniti šerpu, potrebno im je prostora da se same okreću. Ako se ne okreću, pomozite im viljuškom. 

 

Kad su gotove izvadite ih rešetkastom kašikom da bi se ocedile od ulja, ređajte na ubrus i nakon što se ocede pospite prah šećerom. 

 

Bonus video:

Lignje na morski način 

 

makonda-tracker