jednostavno se sprema

Kremasti slatkiš idealan za one koji vole lagane dezerte: Recept za italijansku panakotu sa malinama ćete obožavati

0

Tražite recept za neki osvežavajući voćni dezert za koji vam neće trebati mnogo vremena? 

foto: Shutterstock/Elena Hramova
foto: Shutterstock/Elena Hramova

Panakota je italijanski dezert iz regije Pijemont koji je poznat po tome što se veoma jednostanvo priprema, a nije previše sladak.

 

Ako tražite kremast i lagani dezert u kojem ćete uživati, onda isprobajte ovaj recept za sočnu panakotu.


Sastojci:

 

  • 500 ml slatke pavlake
  • 200 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica želatina
  • 4 kašike vode


Za preliv:

 

  • 300 gr malina
  • 300 ml vode
  • 5 kašika šećera
  • 30 gr gustina


Priprema:

 

Vodom prelijte želatin i ostavite da nabubri. U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko i šećer i zagrejte na umerenoj vatri, uz povremeno mešanje dok ne provri.

 

Kad provri, sklonite sa šporeta i dodajte vanilin šećer i želatin i mešajte dok se potpuno ne sjedini. Želatin treba da se potpuno otopi.

 

Smesu sipajte u šolje ili čaše i ostavite da se prohladi, pa stavite u frižider. 

 

Napravite preliv tako što ćete u šerpicu staviti maline i šećer, pa preliti sa vodom.

 

Zagrevajte i mešajte dok ne provri, a potom dodajte gustin. 

 

Kuvajte nekoliko minuta na niskoj temperaturi uz konstantno mešanje.

 

Kada se smesa prohladi, prelijte je preko stegnutog kolača i ponovo stavite u frižider da se ohladi. 

 

BONUS VIDEO

Kako Kinezi prave Mesečev kolač?

 

makonda-tracker