Tražite recept za neki osvežavajući voćni dezert za koji vam neće trebati mnogo vremena?
Panakota je italijanski dezert iz regije Pijemont koji je poznat po tome što se veoma jednostanvo priprema, a nije previše sladak.
Ako tražite kremast i lagani dezert u kojem ćete uživati, onda isprobajte ovaj recept za sočnu panakotu.
Sastojci:
- 500 ml slatke pavlake
- 200 ml mleka
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica želatina
- 4 kašike vode
Za preliv:
- 300 gr malina
- 300 ml vode
- 5 kašika šećera
- 30 gr gustina
Priprema:
Vodom prelijte želatin i ostavite da nabubri. U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko i šećer i zagrejte na umerenoj vatri, uz povremeno mešanje dok ne provri.
Kad provri, sklonite sa šporeta i dodajte vanilin šećer i želatin i mešajte dok se potpuno ne sjedini. Želatin treba da se potpuno otopi.
Smesu sipajte u šolje ili čaše i ostavite da se prohladi, pa stavite u frižider.
Napravite preliv tako što ćete u šerpicu staviti maline i šećer, pa preliti sa vodom.
Zagrevajte i mešajte dok ne provri, a potom dodajte gustin.
Kuvajte nekoliko minuta na niskoj temperaturi uz konstantno mešanje.
Kada se smesa prohladi, prelijte je preko stegnutog kolača i ponovo stavite u frižider da se ohladi.
BONUS VIDEO
Kako Kinezi prave Mesečev kolač?





