Neodoljivi dezert od slatkog krema može se praviti od voća i od brojnih drugih ukusa, ali uz kaficu nema boljeg izbora od ove verzije
Kolač pod nazivom panakota (panna cotta) pojavio se u italijanskim kuvarima tek šezdesetih godina prošlog veka, ali je vrlo brzo i lako zavladao svetom. On je lagan, kremast, sladak, ukusan, a pravi se veoma lako. Ako u odnosu na voćne, preferirate mlečne ukuse, ovaj slatkiš morate da probate!
- Sastojci:
- 300 mililitara slatke pavlake
- 100 mililitara mleka
- 80 grama šećera
- 3 listića želatina
- 120 mililitara jake kafe po želji
- pola kašičice ekstrakta vanile
- rendana čokolada, kakao, zrna kafe... za dekoraciju
- Priprema
Stavite želatin u listićima u hladnu vodu na 10 minuta.
Zagrejte mleko, slatku pavlaku i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok se ne šećer ne istopi i sve dobro ne sjedini. Dodajte kafu i vanilu, dobro promešajte, pa sklonite ringle.
Iscedite listiće želatina i stavite ih u mešavinu, pa dobro promešajte.
Sipajte sve u čaše u kojima ćete servirati kolač i stavite u frižider, gde će odstojati tokom noći.
Pre nego što poslužite pospite rendanom čokoladom, kakaoom i ukrasite uz jedno do dva zrna kafe.