Sigurno vam se bar jednom dogodilo da, iako ste pažljivo pratili recept, fil curi, otpada, deluje otopljeno i neuredno. Predstavljamo vam nekoliko proverenih načina da popravite to odmah.
Kremasti fil je najvažniji deo mnogih poslastica i, kada je kvalitetan, može da "izvuče" manje ukusnu i bogatu koru. Međutim, neretko čak ni najpreciznije praćenje uputstava u receptu ne daje rezultat koji tražite i fil nikako ne uspeva dovoljno da se zgusne.
U tim slučajevima se uglavnom okrećemo proverenim proizvodima za zgušnjavanje fila za torte – gustinu i želatinu. Ali šta ako ih nemate pri ruci?
Primenite neki od ovih trikova!
- Brašno. Nije bitno koje ćete brašno ubaciti – pšenično, pirinčano ili neko drugo, jer to ne utiče na ukus. Najvažnije je da najpre u maloj posudi pomešate brašno i vodu u razmeri 1:1 i dobro ih razmutite da dobijete homogenu smesu. Potom malo po malo sipate to u zagrejan fil, sve vreme muteći, pa ostavite da se krčka oko dva minuta da biste izbegli ukus sirovog brašna. Imajte na umu da integralno brašno ima manje skroba od običnog, pa ako koristite njega, moraćete da upotrebite veću količinu.
- Guar guma. Ovaj saharid koji se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane i, sve češće, supermarketima poznati je biljni zgušnjivač, emulgator i stabilizator. On je oko osam puta jači od gustina, pa je dovoljno dodati vrlo malu količinu.
- Mlečni proizvod. Često se u fil koji nikako da se zgusne dodaju krem sir, maskarpone ili kisela pavlaka, odnosno neki mlečni prozvod koji je već sam po sebi gust. Takođe, vrlo popularan metod u poslednje vreme je dodavanje jedne do dve kašičice mleka u prahu. Najbolje je dodavati male količine kašičicu po kašičicu u vruć fil koji je na ringli dok ne budete zadovoljni gustinom.
- Žumance. Pomešajte hladan fil sa sirovim žumancetom, pa to kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete željenu konzistenciju.
BONUS VIDEO
Napoleon torta
( Glossy, Tamara Sorak Ranković )