Budući da ove godine mnoge slave padaju na sredu ili petak jasno je da će posni specijaliteti biti hit svake trpeze
Ukoliko ove godine i vaša slava pada na dane kada se sprema posna trpeza onda će vam posni recepti i te kako trebati. Najomiljeniji su često baš oni recepti koji se spremaju brzo, ne peku se i oko njih nema mnogo posla.
Upravo takve vam donosimo sada, a ono što ovaj recept čini vrlo popularnim jeste to što se od jedne smese mogu dobiti tri različita rolata i to da ne uključite rernu.
Napravite ih jednom i više nikada na druge nećete ni pomisliti.
Sastojci za osnovnu smesu:
- 1400 g krompira
- 500 g krekera
- 350 g posnog majoneza
- so
- 3 čena belog luka
Priprema:
Krompir obarite sa belim lukom, pa ih izvadite iz vode, beli luk bacite, a u njoj skuvajte šećerac i spanać. Pazite da spanać ne prekuvate.
Krompir izgnječite ga kao za pire i ostavite da se malo prohladi.
Krekere ubacite u blender i sameljite, pa dodajte u krompir i izmešajte. Zatim dodajte posni majonez. Dobićete oko 2 kg smese, koju treba da podelite na tri dela, približno svaka po 700 grama.
1. Žuti rolat
U smesu dodajte 1 kašičicu kurkume i izmešajte tako da se dobije lepa žuta boja. Posolite, dodajte začine po želji, pa testo razvaljajte između dva peke papira. Zatim uzmite 50 g spanaća koji ste iseckali sitno i 100 g majoneza, izmešajte i time premažite rolat. Urolajte ga, stavite u foliju i u frižider da se ohladi. Sutradan secite i ako imate posni kačkavalj možete posuti odozgo kao dekoraciju.
2. Rolat sa tunjevinom
Testo zamesite sa 1 kašikom origana i razvaljajte kao i prethodno. Pomešajte tunjevinu s kečapom, premažite testo i pažljivo uvijte u rolat. Stavite u frižider da se stegne.
3. Rolat sa ajvarom
U testo dodajte ajvar i razvaljajte. Umutite majonez s kuvanim kukuruzom, premažite preko testa i urolajte. Ostavite da se dobro ohladi. Kada se rolate stegnu, isecite ih na šnite i poslužite.
Bonus video:
Post je poziv Boga da se spojimo sa njim





