mami na još

Aranđelovdan ove godine pada PETAK: 5 najlepših posnih jela zbog kojih će gosti zavoleti hranu bez trunke mesa

0

Kao i brojne druge slave ove godine i Sveti Aranđeo, budući da pada u petak, treba da svojim gostima ponudi posne pikanterije

POSNA TPEZA ZA SVETOG ARANĐELA
POSNA TPEZA ZA SVETOG ARANĐELA foto: Shutterstock / Nikola_Goga

Ponekad domaćicama se čini da su posna jela teža za pripremu od mrsnih. Ipak, to nije zaista tako, već je kod mnogih to samo stvar navike. Posnu hranu ređe spremamo, pa mislimo i da je teže.

 

Evo koja jela možete da spremite za Aranđelovdan tako da oduševite goste i da čak i oni koji  je ne vole, počnu da uživaju u posnoj hrani. 

 

Pred vama je 5 recepata koja su jednostavna, brzo se spremaju i ukusom osvajaju.

Posne pljeskavice od tikvica

 

Sastojci:

 

  • 1 kg tikvica
  • 0,5 kg krompira
  • jedna veza svežeg peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 100 gr brašna
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat mlevene paprike
  • ulje prema potrebi
POSNE PLJESKAVICE OD TIKVICA RECEPT
POSNE PLJESKAVICE OD TIKVICA RECEPT foto: Shutterstock/Anastasia_Panait

Priprema:


Oljuštite i dobro operite tikvice, pa ih narendajte i posolite pa ostavite u cediljki da se malo ocedete. Skuvajte krompir, sve s ljuskom, pa ga tek po kuvanju oljuštite i izrendajte na krupno.


U jednoj dubljoj činiji pomešajte tikvice i krompir, pa im dodajte sitno seckan peršun, so, biber, mlevenu papriku i izgnječen beli luk. Sve dobro zamesite rukama, pa oblikujte pljeskavice. Zatim ih uvaljajte u brašno i pržite u zagrejanom ulju. Ukoliko postite na vodu, ispecite ih u rerni

 

Recept za posnu sarmu sa pirinčem i povrćem

 

Sastojci:

 

  • 12-15 listova kiselog kupusa
  • 200 g pirinča
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • 50 ml ulja
  • So, biber, suvi biljni začin
  • Malo peršuna
POSNA SARMA BOLJA OD MRSNE
POSNA SARMA BOLJA OD MRSNE foto: Shutterstock/Kremena Ruseva

Priprema:

 

U tiganju na zagrejanom ulju propržite sitno seckan crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte rendanu šargarepu i pržite još nekoliko minuta.

Umešajte oprani pirinač, pasirani paradajz, so, biber i biljni začin. Dinstajte dok pirinač malo ne omekša. Blanširajte listove kupusa da omekšaju, pa ih osušite.

 

Na svaki list stavite deo nadeva, savijte krajeve i zarolajte sarmu.

Složite sarme u lonac, prelijte vodom da ogreznu, i kuvajte na umerenoj vatri oko 40 minuta.Na kraju pospite seckanim peršunom.

 

 

Brze hilandarske projice

 

Sastojci:

 

  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja vode (po potrebi može malo više)
  • 1 pakovanje praška za pecivo
  • So, po ukusu
  • 1/2 šolje kisele vode (ili 1 kašika limunovog soka)
  • 1 kašičica suvog kvasca (opciono, ako želite malo rastvoreniju strukturu)
  • 1/2 šolje kukuruzne griz (po želji, za dodatnu teksturu)
  • 1/2 šolje sitno iseckanog povrća (npr. crvena paprika, luk, paradajz; opcionalno, za bogatiji ukus)
HILANDARSKE PROJICE POSAN RECEPT
HILANDARSKE PROJICE POSAN RECEPTfoto: Olyina V/Shutterstock

Priprema:

 

U velikoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte ulje, vodu i kiselu vodu (ili limunov sok). Po želji, možete dodati i suvi kvasac i kukuruznu griz za dodatnu teksturu i ukusan miris.

 

Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu smesu. Ako je smesa previše gusta, dodajte malo više vode. Smesa treba biti srednje gustine, ne previše tečna, ali ni previše čvrsta.

 

Ako želite, možete dodati sitno iseckano povrće kao što su paprika, luk ili paradajz da biste obogatili ukus. Prelijte smesu u prethodno podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje.

 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok proja ne postane zlatno-smeđa i hrskava spolja. Poslužite toplo, idealno uz neki posni dip ili salatu.

 

Posna salata sa krompirom i kiselim krastavcima

 

Sastojci:

 

  • 4 srednja krompira
  • 3-4 kisela krastavca
  • 1 crvena paprika
  • 1 crni luk
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, sirće po ukusu

 

POSNA KROMPIR SALATA UŽITAK ZA SVA ČULA
POSNA KROMPIR SALATA UŽITAK ZA SVA ČULAfoto: Shutterstock / Slawomir Fajer

Priprema:

 

Krompir skuvati u ljusci, ohladiti i iseći na kockice. Kiseli krastavci, paprika i crni luk iseći na sitne komade. U velikoj posudi pomešati sve sastojke, začiniti solju, biberom, maslinovim uljem i malo sirćeta po želji.

 

Posne seljačke oblande 

 

 

Potrebno je:

 

  • 250 ml vode
  • 250 g margarina
  • 150-200 g šećera
  • 200 g oraha
  • 250 g posnog mlevenog keksa
  • 120 g posne čokolade

 

RECEPT ZA SELJAČKE OBLANDE
RECEPT ZA SELJAČKE OBLANDEfoto: Shutterstock / Wolf Vuk

Priprema:

 

U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i margarin. Otopite, a u isto vreme istopite i čokoladu na pari. Sklonite s ringle, pa u smesu sa vodom dodajte mlevene orahe i keks. Dobro promešajte, pa podelite smesu na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte istopljenu čokoladu. Dobro promešajte sastojke da se sjedine. Neka se filovi ohlade par minuta. Uzmite jednu oblandu, pa stavite polovinu čokoladnog fila.

 

Premažite fil preko cele oblande, pa preklopite sa drugom oblandom. Preko stavite svetli fil. Premažite ravnomerno. Preklopite sa trećom oblandom, preko ravnomerno premažite ostatak tamnog fila. Preklopite četvrtom obladnom i premažite sa ostatkom svetlog fila. Završite sa oblandom.

 

Pritisnite dlanovima oblande i prekrijte ih sa čistom krpom (folijom). Preko stavite knjigu, šerpu. Spremite kolač u hladnu prostoriju i ostavite ga preko noći. Sutradan isecite ivice i isecite kolač na željeni oblik.

 

 

makonda-tracker