idealno za svečane prilike

Posne pogačice s kikirikijem su slavsko pecivo bez konkurencije: Idu uz svako slano (pred)jelo, meke su i prave se lako

0

Vazdušaste su, mirisne i neodoljivo ukusne, pa će ove lagane pogačice s kikirikijem biće pravi hit na svakoj posnoj trpezi. Pripremaju se vrlo lako i brzo, a savršen su spoj hrskavosti i mekoće, pa nikako ne smete da ih zaobiđete ako želite nešto zaista posebno na stolu.

foto: Zeynur Babayev/Shutterstock
foto: Zeynur Babayev/Shutterstock

Slavska trpeza ne bi bila potpuna bez domaćih peciva koja odmah zapadnu za oko atraktivnim izgledom i očaravaju mirisom. Ako su uz to još i fenomenalnog ukusa, imate pravi slavski hit!

 

Postoji mnogo načina iznenadite svoje goste dekorativnim domaćim pecivima, od onih od lisnatog testa preko slanih zalogaja od gotovih kora za pitu do peciva od mešenog testa, a danas vam predstavljamo iznenađujuće brze posne pogačice s kikirikijem koje se prave jednostavnije nego što deluje!

 

Priprema zahteva samo malo strpljenja, ali zapravo nema toliko posla, a sigurno dobijate pogačice koje se odlično slažu sa slanim predjelom i bilo kojim jelom za ručak, a izgledaju elegantno na trpezi.

Sastojci:

 

  • 1 kg brašna
  • kocka svežeg kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 300 ml ovsenog ili drugog biljnog mleka
  • 1 kašičica soli


Za fil od kikirikija:

 

  • 130 g posnog magarina
  • 300 g neslanog pečenog kikirikija
  • posni majonez po potrebi
  • susam, čia semenke, laneno seme... po ukusu
  • so i biber po ukusu

 

Priprema

 

  1. Izdrobite kvasac, pa prelijte toplom vodom i dodajte šećer, pa dobro razmutite i ostavite na toplom mestu oko 10 minuta, dok se kvasac ne "aktivira".
  2. Dodajte biljno mleko (sobne temperature), so i brašno, pa zamesite i ostavite da odstoji na toplom mestu dok ne nadođe toliko da se udvostruči.
  3. U međuvremenu u blenderu usitnite kikiriki, pa mu dodajte so i biber po ukusu, a potom i posni magarin koji je odstajao na sobnoj temperaturi, pa mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Možete da umutite mikserom ili samo sve sjedinite u blenderu.
  4. Testo premesite, pa razvucite oklagijom na pobrašnjenoj površini. Namažite ga polovinom pripremljenog fila od kikirikija, pa savijte testo poput pisma i ostavite pokriveno krpom oko 20 minuta. Ponovo razvucite oklagijom da bude tanko kao pre savijanja, pa namažite drugu polovinu fila od kikirikija i opet savijte kao pismo i ostavite 10 minuta.
  5. Zatim secite testo na željene oblike, možete nožem, modlama, čašom...
  6. Ređajte po plehu obloženom pek-papirom, pa ostavite pogačice da narastaju još 30 minuta.
  7. U međuvremenu ih namažite posnim majonezom i pospite susamom ili semenkama po želji.
  8. Pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200° dok ne porumene.

BONUS VIDEO

Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač

 

makonda-tracker