Takozvana dvorska pita bila je jedno od omiljenih peciva turskog sultana, a imala je mnogo varijanti. Jedna je posebno interesantna jer spaja naizgled nespojive sastojke.
Turska kuhinja je, tokom vekova koje su Osmanlije provele na našim prostorima, ostavila dubok trag, pa je danas i ishrana u Srbiji gotovo nezamisliva bez sarmica, đuveča, musake i drugih specijaliteta.
Posebno mesto u tom nasleđu zauzimaju peciva, na prvom mestu pite i bureci, koji su se pravili stotinama godina i bili vrlo omiljeni i na dvoru Sulejmana Veličanstvenog.
Saray böreği, Sulejmanov dvorski burek
Pite i bureci nisu bili samo svakodnevna hrana, već i deo svečanih gozbi, često obogaćeni neobičnim kombinacijama, poput spoja mlevenog mesa sa ribizlama i pinjolima. Postoji više varijanti pita poznate kao saray böreği, odnosno dvorski burek, a danas vam predstaljamo jednu posebno raskošnu.
U njoj ćete naći više iznenađujućij sastojaka, ali je jedan od najvažnijih cimet, koji obično ne stavljamo u slane pite. Ipak, to je sjajno rešenje za one koji vole da eksperimentišu jer daje toplu, mirisnu notu i ističe slan ukus mesa, stvarajući bogat i neočekivan balans ukusa.
Sastojci:
- pakovanje kora za pitu (tradicionalno su se koristile ručno razvijane jufke)
- 300 g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika pinjola
- 2 kašike ribizli
- 1 prstohvat peršuna
- 1 šolja mleka
- 2 jajeta
- 1 čaša kisele vode
- ½ štapića cimeta
- 1 šolja biljnog ulja
- so i biber po ukusu
Priprema
- Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na ulju dok ne postane staklast. Dodajte seckani peršun i kratko prodinstajte.
- Dodajte mleveno meso, so i biber, pinjole, ribizle i rendan cimet. Dodatno ubacite malo seckanog peršuna ako želite. Dinstajte na tihoj vatri oko 10 minuta uz stalno mešanje, pa sklonite da se fil ohladi.
- U činiji pomešajte mleko, kiselu vodu i jedno jaje, pa dodajte i kašiku ulja. To će služiti za premazivanje kora.
- Poređajte kore, premažite ih, pa rasporedite ohlađeni fil od mesa. Uvijte kore u rolat, pa ih savijte u spiralni oblik i ređajte spiralno po podmazanom plehu.
- U preostali premaz dodajte drugo jaje, dobro izmešajte i premažite pitu.
- Pecite u rerni ranije zagrejanoj na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne porumeni. Ostavite da malo odstoji, isecite na parčiće i poslužite toplo.
BONUS VIDEO
Serija "Sulejman Veličanstveni" ponovo na malim ekranima





