recept

Ovaj burek se služio na Sulejmanovom dvoru: Iznenađujući sastojak sočnom SARAJ BOREGIJU daje neobičan ukus

0

Takozvana dvorska pita bila je jedno od omiljenih peciva turskog sultana, a imala je mnogo varijanti. Jedna je posebno interesantna jer spaja naizgled nespojive sastojke.

Izdašna domaća pita s mesom kakva se pravila na dvoru Sulejamana Veličanstvenog
Izdašna domaća pita s mesom kakva se pravila na dvoru Sulejamana Veličanstvenogfoto: blackboard1965/Shutterstock

Turska kuhinja je, tokom vekova koje su Osmanlije provele na našim prostorima, ostavila dubok trag, pa je danas i ishrana u Srbiji gotovo nezamisliva bez sarmica, đuveča, musake i drugih specijaliteta.


Posebno mesto u tom nasleđu zauzimaju peciva, na prvom mestu pite i bureci, koji su se pravili stotinama godina i bili vrlo omiljeni i na dvoru Sulejmana Veličanstvenog.

 

Saray böreği, Sulejmanov dvorski burek


Pite i bureci nisu bili samo svakodnevna hrana, već i deo svečanih gozbi, često obogaćeni neobičnim kombinacijama, poput spoja mlevenog mesa sa ribizlama i pinjolima. Postoji više varijanti pita poznate kao saray böreği, odnosno dvorski burek, a danas vam predstaljamo jednu posebno raskošnu.

 

Saray böreği, tj. dvorski burek, popularan na dvoru Sulejmana Veličanstvenog, imao je mnogo verzija, a ona s mesom i cimetom je posebno popularna
Saray böreği, tj. dvorski burek, popularan na dvoru Sulejmana Veličanstvenog, imao je mnogo verzija, a ona s mesom i cimetom je posebno popularnafoto: ibrahim kavus/Shutterstock

U njoj ćete naći više iznenađujućij sastojaka, ali je jedan od najvažnijih cimet, koji obično ne stavljamo u slane pite. Ipak, to je sjajno rešenje za one koji vole da eksperimentišu jer daje toplu, mirisnu notu i ističe slan ukus mesa, stvarajući bogat i neočekivan balans ukusa.

Sastojci:

 

  • pakovanje kora za pitu (tradicionalno su se koristile ručno razvijane jufke)
  • 300 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika pinjola
  • 2 kašike ribizli
  • 1 prstohvat peršuna
  • 1 šolja mleka
  • 2 jajeta
  • 1 čaša kisele vode
  • ½ štapića cimeta
  • 1 šolja biljnog ulja
  • so i biber po ukusu


Priprema

  1. Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na ulju dok ne postane staklast. Dodajte seckani peršun i kratko prodinstajte.
  2. Dodajte mleveno meso, so i biber, pinjole, ribizle i rendan cimet. Dodatno ubacite malo seckanog peršuna ako želite. Dinstajte na tihoj vatri oko 10 minuta uz stalno mešanje, pa sklonite da se fil ohladi.
  3. U činiji pomešajte mleko, kiselu vodu i jedno jaje, pa dodajte i kašiku ulja. To će služiti za premazivanje kora.
  4. Poređajte kore, premažite ih, pa rasporedite ohlađeni fil od mesa. Uvijte kore u rolat, pa ih savijte u spiralni oblik i ređajte spiralno po podmazanom plehu.
  5. U preostali premaz dodajte drugo jaje, dobro izmešajte i premažite pitu.
  6. Pecite u rerni ranije zagrejanoj na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne porumeni. Ostavite da malo odstoji, isecite na parčiće i poslužite toplo.

 

BONUS VIDEO

Serija "Sulejman Veličanstveni" ponovo na malim ekranima

 

makonda-tracker