brza priprema

Jeftin, dekorativan i pun slasnog fila: Slavski slani rolat s ajvarom i šunkom koji će zaseniti čak i pečenje

0

Nema jednostavnije pripreme i ukusnijeg domaćeg rolata! Ovaj recept definitivno treba da se nađe u svakom porodičnom kuvaru, a naročito je popularan u vreme slava.

Domaći slani rolat kao predjelo na slavskoj trpezi
Domaći slani rolat kao predjelo na slavskoj trpezifoto: Nina Jovic/Shutterstock

Kada govorimo o toplim i hladnim predjelima za slavu, ako vam treba neko koje je istovremeno veoma dekorativno i ukusno, slani rolat je uvek odlično rešenje.

 

Ovaj rolat sa korom obogaćenom ajvarom i izdašnim filom od sira, šunke i jaja savršeno se uklapa u prazničnu atmosferu i donosi onaj domaći, tradicionalni ukus koji svi vole. Lako se seče, lepo se slaže na tanjir i izgleda izuzetno svečano, pa je odličan dodatak trpezi na slavama, rođendanima i porodičnim okupljanjima.

 

Priprema je jednostavna, a rezultat je uvek mekan, sočan i pun aroma.

Sastojci:


Za koru:

  • 4 cela jajeta
  • 5 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 kašike vode
  • 1,5 kašika ulja
  • 3 kašike ajvara
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1/2 kašičice soli

 

Za fil:

  • 200 g krem-sira
  • 100 g kačkavalja
  • ostatak čaše kisele pavlake (iz koje ste uzeli jednu kašiku za koru)
  • 170 g šunke
  • 1 kašika sitno seckanog peršuna
  • 2 kuvana jajeta
  • 2 kisela krastavčića

 

Priprema

  1. Odvojte belanca od žumanaca, pa ih umutite u čvrst sneg.
  2. U odvojenoj činiji umutite žumanca, pa dodajte ulje, vodu, ajvar, pavlaku, pa kad sve bude kompaktno i brašno pomešano s praškom za pecivo, postepeno i uz neprestano mešanje.
  3. Ubacite so, pa malo po malo i uz mešanje dodajte snegu od belanaca, pa sipajte u pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Smesu pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni, dok ne dobije zlatnu nijansu. Kad izvadite iz rerne, uvijte u rolat dok je kora još u pek-papiru na kom se kora pekla i ostavite da hladi.
  5. Pomešajte u jednoj posudi pavlaku i sir, pa dodajte sitno seckana kuvana jaja, rendanu šunku i sitno seckane krastavčiće.
  6. Zatim odmotajte koru, sklonite papir, namažite fil na koru, pa pospite rendanim kačkavaljem i ponovo urolajte. Umotajte u providnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.

 

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?


.

makonda-tracker