Domaće kiflice koje su mekane i sutradan kao da su tek izvađene tek iz rerne ne moraju da se prave s kvascem. Samo pratite ovaj recept i ne možete da pogrešite!
Kada je reč o domaćim pecivima, ništa nije tako jednostavno i zadovoljavajuće kao mekane, tople kiflice, pune slasnog, slanog nadeva, zar ne?
Danas vam predstavljamo recept za baš takve domaće male kifle, punjene ajvarom i sirom po ukusu, u kojima se umesto kvasca koristi prašak za pecivo, ali to nije njihova glavna tajna.
Iza njihove mekoće krije se dodavanje sira u samo testo, što pecivu daje posebnu teksturu i blag, slan ukus. Uz malo ajvara, ovako pripremljene kiflice biće pravi hit za doručak, večeru ili posluženje gostima. Kad ih probate, biće vam jasno zašto su ove kiflice neodoljive!
Sastojci:
- 500 g brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice soli
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- 250 g sira po izboru
- ajvar po ukusu
- 2 belanceta
- 1 žumance (za premazivanje)
- susam (za posipanje)
Priprema
- U jednoj dubljoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa tome dodajte mleko i ulje i dobro promešajte.
- Ubacite belanca i 100 g sira, najbolje sitan i slan, pa umesite testo.
- Podelite na četiri kugle, pa jednu po jednu oklagijom razvucite u krug i secite na trouglove.
- Na šire delove trougla stavljajte sir i po jednu kašičicu sočnog domaćeg ajvara, pa motajte u kiflice, koje treba da ređate po plehu obloženom pek-papirom.
- Premažite kiflice umućenim žumancetom, pospite susamom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata, ili dok fino ne porumene.
BONUS VIDEO
Kako da testo brže naraste?




