recept na brzinu

Najmekše kiflice sa sirom i ajvarom prave se očas posla: Trik je u tajnom sastojku za testo, a nema ni čekanja da nadođe

0

Domaće kiflice koje su mekane i sutradan kao da su tek izvađene tek iz rerne ne moraju da se prave s kvascem. Samo pratite ovaj recept i ne možete da pogrešite!

Mekane domaće kiflice sa sirom i ajvarom, posute susamom
Mekane domaće kiflice sa sirom i ajvarom, posute susamomfoto: Mita Stock Images/Shutterstock

Kada je reč o domaćim pecivima, ništa nije tako jednostavno i zadovoljavajuće kao mekane, tople kiflice, pune slasnog, slanog nadeva, zar ne?

 

Danas vam predstavljamo recept za baš takve domaće male kifle, punjene ajvarom i sirom po ukusu, u kojima se umesto kvasca koristi prašak za pecivo, ali to nije njihova glavna tajna.

 

Iza njihove mekoće krije se dodavanje sira u samo testo, što pecivu daje posebnu teksturu i blag, slan ukus. Uz malo ajvara, ovako pripremljene kiflice biće pravi hit za doručak, večeru ili posluženje gostima. Kad ih probate, biće vam jasno zašto su ove kiflice neodoljive!


Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice soli
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 250 g sira po izboru
  • ajvar po ukusu
  • 2 belanceta
  • 1 žumance (za premazivanje)
  • susam (za posipanje)


Priprema

  1. U jednoj dubljoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa tome dodajte mleko i ulje i dobro promešajte.
  2. Ubacite belanca i 100 g sira, najbolje sitan i slan, pa umesite testo.
  3. Podelite na četiri kugle, pa jednu po jednu oklagijom razvucite u krug i secite na trouglove.
  4. Na šire delove trougla stavljajte sir i po jednu kašičicu sočnog domaćeg ajvara, pa motajte u kiflice, koje treba da ređate po plehu obloženom pek-papirom.
  5. Premažite kiflice umućenim žumancetom, pospite susamom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata, ili dok fino ne porumene.
     

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste?

 

makonda-tracker