Ova jela možete spremiti na dan slave ili veče pre, imaćete predjelo, glavno jelo i dezert i to sve - prste da poližeš
Svaka slavska trpeza predstavlja veliki izazov za domaćice. One se trude da spreme svakojake pikanterije, pa se često u tome i pretera.
Ukoliko želite jednostavna jela, koja vam neće oduzeti mnogo vremena ova tri recepta mogu da ispune sva očekivanja, kako vas tako i vaših gostiju.
Ovog puta izbor je pao na domaću supu, koja krepi i koje su mnogi željni, zatim pečenje, donosimo vam jagnjeće i praseće, na vama je da izaberete, kao i tortu koja će svima prijati nakon obilnog ručka.
Starinski recept za domaću supu
Sastojci:
- 1 domaća kokoška (ili pile)
- 2 šargarepe
- 1 paškanat
- 1 manji celer
- 1 crni luk (zapeči na plotni)
- malo bibera u zrnu
- so po ukusu
- 1 list lovora
- 1 veza peršuna
- rezanci
Priprema:
- Kokošku dobro operite, pa stavite u lonac i nalijte hladnu vodu. Dodajte šargarepu, paškanat, celer i crni luk, pa sve stavite da se kuva.
- Kada voda provri, smanjite temperaturu i kašikom skinite penu sa površine. Dodajte par zrna bibera, lovorov list i malo soli. Ostavite da se lagano krčka oko 2 do 2,5 sata, dok meso ne omekša, a povrće pusti svu svoju aromu.
- Kad je supa gotova, izvadite meso i povrće, a tečnost procedite kroz gustu cediljku kako biste dobili bistaru supu.
- U posebnom loncu skuvajte rezanac prema uputstvu na pakovanju, pa ga isperite i stavite u tanjir pre serviranja. Tako ćete izbeći da se raskuva u supi.
- U tanjir stavite rezanac, sipajte vrelu supu, ukrasite seckanim peršunom i, po želji, komadićima šargarepe ili mesa iz supe.
Najukusnije praseće pečenje u rerni sa krompirom
Sastojci:
- 5 kg sveže prasetine
- 5 kašičica soli
- 3 ½ kašike sirćeta
- 8 kašika ulja
- 3 kg krompira
Priprema
- Uključiti rernu na 250 stepeni C. Meso oprati i osušiti papirnim ubrusom. Po površini zaseći kožu unakrsno da se dobije šara na kockice.
- Na pripremljenu prasetinu dobro utrljati so sa svih strana i staviti u pleh (kožom nagore), prethodno nauljen.
- Kožicu mesa premazati sirćetom. U pleh sipati hladnu vodu da prekrije dno i staviti u rernu, pa smanjiti temperaturu na 160°C.
- Peći otprilike 5 h, uz povremeno dolivanje vode.
- Po potrebi, pred kraj pečenja pojačati temperaturu da se uhvati lepa korica.
Krompir dodati nekih sat vremena pre nego što ćete isključiti meso. Usolite ga, dodajte u plah u kojem se peče meso i pecite ga do kraja, sve dok ne isključite meso.
Kad je gotovo, krompir izvadite iz masti, da je ne bi previše upio. Na isti način možete spremiti i jagnjetinu, ali je bolje da malo odstoji usoljena, a najbolje preko noći.
Brzinska torta sa bananama za 15 minuta bez pečenja
Potrebno je:
- 5 banana
- 1,3 litre mleka
- 3 pudinga od vanile
- 180 g kisele pavlake
- 200 g šećera
- 400 g keksa
- 3 šlaga
- malo kisele vode
Priprema:
- U posudu stavite 1 l mleka, a ostalo sipajte u drugu posudu i dodajte šećer i puding. Šerpu s mlekom stavite na šporet da provri, pa kad provri dodajete razumućen puding sa šećerom (vodite računa da nema grudvica).
- Kad provri kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, a potom sklonite sa vatre i dodajte margarin dok je još vruće. Kad se malo prohladi dodajte kiselu pavlaku i izmešajte.
- Zatim dodajte izlomljen keks i izmešajte. Obložite tepsiju pek papirom ili podmažite margarinom. Zatim sipajte polovinu smese. Odozgo isecite banane na veće komade i poređajte.
- Zatim drugi deo smese i lepo izjednačite. Umutite šlaga sa kiselom vodom i premažite odozgo. Stavite u frižider da se stegne i nakon 2 sata imate gotov kolač koji je pravi raj za nepca.
Bonus video:
Šta je najvažnije uraditi u sezoni slava?





