svi će biti oduševljeni

Predlog jelovnika za Đurđic: 3 najlepša jela za (svaku) slavu (prvo na kašiku, drugo se lepi za prste, treće leči dušu)

0

Ova jela možete spremiti na dan slave ili veče pre, imaćete predjelo, glavno jelo i dezert i to sve - prste da poližeš 

foto: Shutterstock / Tekkol
foto: Shutterstock / Tekkol

Svaka slavska trpeza predstavlja veliki izazov za domaćice. One se trude da spreme svakojake pikanterije, pa se često u tome i pretera.

 

Ukoliko želite jednostavna jela, koja vam neće oduzeti mnogo vremena ova tri recepta mogu da ispune sva očekivanja, kako vas tako i vaših gostiju. 

 

Ovog puta izbor je pao na domaću supu, koja krepi i koje su mnogi željni, zatim pečenje, donosimo vam jagnjeće i praseće, na vama je da izaberete, kao i tortu koja će svima prijati nakon obilnog ručka.

 

 

Starinski recept za domaću supu

 

Sastojci:

 

  • 1 domaća kokoška (ili pile)
  • 2 šargarepe
  • 1 paškanat
  • 1 manji celer 
  • 1 crni luk (zapeči na plotni)
  • malo bibera u zrnu
  • so po ukusu
  • 1 list lovora
  • 1 veza peršuna
  • rezanci 

 

DOMAĆA SUPA JE SASTAVNI DEO SVAKE SLAVSKE TRPEZE
DOMAĆA SUPA JE SASTAVNI DEO SVAKE SLAVSKE TRPEZE foto: Shutterstock

Priprema:

 

  1. Kokošku dobro operite, pa stavite u lonac i nalijte hladnu vodu. Dodajte šargarepu, paškanat, celer i crni luk, pa sve stavite da se kuva.
  2. Kada voda provri, smanjite temperaturu i kašikom skinite penu sa površine. Dodajte par zrna bibera, lovorov list i malo soli. Ostavite da se lagano krčka oko 2 do 2,5 sata, dok meso ne omekša, a povrće pusti svu svoju aromu.
  3. Kad je supa gotova, izvadite meso i povrće, a tečnost procedite kroz gustu cediljku kako biste dobili bistaru supu.
  4. U posebnom loncu skuvajte rezanac prema uputstvu na pakovanju, pa ga isperite i stavite u tanjir pre serviranja. Tako ćete izbeći da se raskuva u supi.
  5. U tanjir stavite rezanac, sipajte vrelu supu, ukrasite seckanim peršunom i, po želji, komadićima šargarepe ili mesa iz supe.

Najukusnije praseće pečenje u rerni sa krompirom

 

Sastojci:

 

  • 5 kg sveže prasetine
  • 5 kašičica soli
  • 3 ½ kašike sirćeta
  • 8 kašika ulja
  • 3 kg krompira 

 

Priprema

 

  1. Uključiti rernu na 250 stepeni C. Meso oprati i osušiti papirnim ubrusom. Po površini zaseći kožu unakrsno da se dobije šara na kockice.
  2. Na pripremljenu prasetinu dobro utrljati so sa svih strana i staviti u pleh (kožom nagore), prethodno nauljen.
  3. Kožicu mesa premazati sirćetom. U pleh sipati hladnu vodu da prekrije dno i staviti u rernu, pa smanjiti temperaturu na 160°C.
  4. Peći otprilike 5 h, uz povremeno dolivanje vode.
  5. Po potrebi, pred kraj pečenja pojačati temperaturu da se uhvati lepa korica.
NAJLEPŠE PEČENJE ZA SLAVU
NAJLEPŠE PEČENJE ZA SLAVU foto: from my point of view/Shutterstock

Krompir dodati nekih sat vremena pre nego što ćete isključiti meso. Usolite ga, dodajte u plah u kojem se peče meso i pecite ga do kraja, sve dok ne isključite meso.

 

Kad je gotovo, krompir izvadite iz masti, da je ne bi previše upio. Na isti način možete spremiti i jagnjetinu, ali je bolje da malo odstoji usoljena, a najbolje preko noći. 

 

Brzinska torta sa bananama za 15 minuta bez pečenja

 

Potrebno je:

 

  • 5 banana
  • 1,3 litre mleka
  • 3 pudinga od vanile
  • 180 g kisele pavlake
  • 200 g šećera
  • 400 g keksa
  • 3 šlaga
  • malo kisele vode

 

TORTA SA BANANAMA SAVRŠENA POSLASTICA
TORTA SA BANANAMA SAVRŠENA POSLASTICA foto: Youtube/printscreen/ Sara Fehr

Priprema:

 

  1. U posudu stavite 1 l mleka, a ostalo sipajte u drugu posudu i dodajte šećer i puding. Šerpu s mlekom stavite na šporet da provri, pa kad provri dodajete razumućen puding sa šećerom (vodite računa da nema grudvica).
  2. Kad provri kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, a potom sklonite sa vatre i dodajte margarin dok je još vruće. Kad se malo prohladi dodajte kiselu pavlaku i izmešajte.
  3. Zatim dodajte izlomljen keks i izmešajte. Obložite tepsiju pek papirom ili podmažite margarinom. Zatim sipajte polovinu smese. Odozgo isecite banane na veće komade i poređajte.
  4. Zatim drugi deo smese i lepo izjednačite. Umutite šlaga sa kiselom vodom i premažite odozgo. Stavite u frižider da se stegne i nakon 2 sata imate gotov kolač koji je pravi raj za nepca.

Bonus video:

Šta je najvažnije uraditi u sezoni slava?

 

makonda-tracker