Ako ste ljubitelj ukusa kokosa, za vas nema lepše poslastice od neodoljivo kremastog i laganog kolača koji se priprema očas posla. Za to vam ne trebaju ni neki posebni sastojci, a ove kocke i izgledaju i ukusne su kao da su stigle pravo iz poslastičarnice!
Kolači od kokosa inspirisani popularnim kupovnim slatkišima na bazi kokosa su omiljeni jer imaju pun, bogat ukus, koji se postiže bez mnogo truda. Dovoljno je samo da pratite recept korak po korak!
Sočne rafaelo kocke savršene su za svaku priliku, od svečanih trpeza do običnog porodičnog ručka kada želite nešto slatko, a ne preteško za stomak. Baš zbog svoje laganosti su poželje na slavskoj trpezi, kao dezert posle masnih jela koji prija stomaku.
Ako volite kolače koji se prave jednostavno, a ostavljaju utisak luksuza, ovaj recept će sigurno postati vaš favorit.
Sastojci:
Za koru
- 5 belanaca
- 150 g šećera
- 150 g kokosovog brašna
- 35 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2kašike ceđene pomorandže ili limuna
Za fil
- 5 žumanaca
- 2 kesice praha za puding od vanile
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 70 g šećera
- 500 ml mleka
- 250 g putera ili margarina
Za dekoraciju
- kokosovo brašno za posipanje
Priprema
- Najpre treba da odvojite belanca od žumanaca i sklonite žumanca na stranu. Dobro umutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg, pa dodajte postepeno šećer, sve vreme muteći, a zatim i brašno, prašak za pecivo i kokosovo brašno, i mutite dok ne bude lepo sjedinjeno.
- Sipajte u kalup obložen pek-papirom, pa pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kad izvadite, izbockajte čačkalicom i prelijte ceđenim limunom ili pomorandžom, pa prekrijte čistom krpom i ostavite da se prohladi.
- U međuvremenu pravite fil, tako što umutite žumanca u manjoj posudi, pa im dodajte 50 ml mleka, prah za puding, šećer i vanilin šećer. Preostalih 450 ml mleka stavite da se kuva, pa kad proključa, sklonite na strahu, umešajte razmućenu smesu s pudingom i žumancima, pa vratite na vatru i kuvajte kratko uz mešanje, dok se ne zgusne.
- Tako pripremljen fil prebacite u činiju da se hladi, a prekrijte providnom folijom koja treba da dodiruje površinu fila kako se ne bi formirala korica.
- Puter ili margarin koji je odstajao na sobnoj temperaturi umutite mikserom dok ne bude kremast, pa mu dodajte ohlađen fil i mutite dok ne bude kompaktno.
- Sipajte fil preko kore, pa poravnajte i pospite kokosovim brašnom.
- Stavite u frižider da odstoji preko noći ili makar četiri sata.
Priprema rafaelo kocki korak po korak
BONUS VIDEO
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač




