pravi delikates

I posne i mrsne, i tradicionalne i neobične: Pronašli smo 3 najlepša recepta za sarme koje će oduševiti svakog gosta!

0

U pitanju je jedan klasik domaće kuhinje, ali sigurno niste isprobali svaki od ovih načina pripreme.

Ovo su najlepši recepti koje ćete pronaći
Ovo su najlepši recepti koje ćete pronaćifoto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia

Praznici su pravo vreme kada se okupljamo oko stola, uživamo u toplini doma i mirisima tradicionalnih jela.

 

Jedno od omiljenih i nezamenjivih prazničnih specijaliteta svakako su sarme. Bilo da ih pravite prema receptu koji se generacijama prenosi u vašoj porodici ili ste spremni da isprobate nešto novo, sarme su jelo koje nikada ne izlazi iz mode.

 

U nastavku vam donosimo tri različita recepta – za klasične sarme, one sa dimljenim mesom i sarme u posnoj verziji.

 

1. Klasične sarme sa mlevenim mesom i kiselim kupusom

 

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 g mlevenog mesa (svinjetina i junetina)
  • 100 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So i biber po ukusu
  • 200 g dimljene slanine
  • 2 lovorova lista
  • 1 l supe ili vode

 

Priprema:

  1. Odvojite listove kupusa, odstranite zadebljanja na žilama i pripremite ih za motanje.
  2. U tiganju propržite sitno seckan luk, dodajte mleveno meso, beli luk i začine, pa propržite dok meso ne omekša. Na kraju dodajte opran pirinač i alevu papriku.
  3. Na svaki list kupusa stavite kašiku fila, uvijte sarme i ređajte u šerpu.
  4. Između redova sarmi stavite tanke kriške dimljene slanine i lovorove listove.
  5. Prelijte supom ili vodom, poklopite i kuvajte na tihoj vatri 2-3 sata.

 

2. Sarme sa dimljenim mesom

 

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 400 g dimljenog mesa (butkica, rebarca)
  • 200 g suvih kobasica
  • 100 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1 l supe ili vode

 

Priprema:

  1. Listove kupusa pripremite za motanje, a dimljeno meso isecite na manje komade.
  2. U tiganju propržite sitno seckan luk, dodajte pirinač, paradajz pire, alevu papriku i začine, pa kratko propržite.
  3. Na svaki list kupusa stavite deo fila i po komadić suvog mesa, zatim uvijte sarme.
  4. Ređajte sarme u šerpu, između njih ubacite komade suvih kobasica.
  5. Prelijte vodom ili supom i kuvajte na tihoj vatri 3-4 sata.

 

3. Posne sarme sa povrćem i pirinčem

 

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 200 g pirinča
  • 100 g rendane šargarepe
  • 100 g pečuraka (iseckanih)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1 dl ulja
  • 1 l povrtnog bujona

 

Priprema:

  1. Pripremite listove kupusa i uklonite zadebljanja na žilama.
  2. U šerpi zagrejte ulje, propržite crni i beli luk, zatim dodajte šargarepu, pečurke i pirinač. Začinite i umešajte paradajz pire i alevu papriku.
  3. Filujte listove kupusa smesom i uvijte sarme.
  4. Ređajte ih u šerpu, prelijte povrtnim bujonom i kuvajte 2-3 sata na tihoj vatri.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?

 

makonda-tracker