U pitanju je jedan klasik domaće kuhinje, ali sigurno niste isprobali svaki od ovih načina pripreme.
Praznici su pravo vreme kada se okupljamo oko stola, uživamo u toplini doma i mirisima tradicionalnih jela.
Jedno od omiljenih i nezamenjivih prazničnih specijaliteta svakako su sarme. Bilo da ih pravite prema receptu koji se generacijama prenosi u vašoj porodici ili ste spremni da isprobate nešto novo, sarme su jelo koje nikada ne izlazi iz mode.
U nastavku vam donosimo tri različita recepta – za klasične sarme, one sa dimljenim mesom i sarme u posnoj verziji.
1. Klasične sarme sa mlevenim mesom i kiselim kupusom
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500 g mlevenog mesa (svinjetina i junetina)
- 100 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica aleve paprike
- So i biber po ukusu
- 200 g dimljene slanine
- 2 lovorova lista
- 1 l supe ili vode
Priprema:
- Odvojite listove kupusa, odstranite zadebljanja na žilama i pripremite ih za motanje.
- U tiganju propržite sitno seckan luk, dodajte mleveno meso, beli luk i začine, pa propržite dok meso ne omekša. Na kraju dodajte opran pirinač i alevu papriku.
- Na svaki list kupusa stavite kašiku fila, uvijte sarme i ređajte u šerpu.
- Između redova sarmi stavite tanke kriške dimljene slanine i lovorove listove.
- Prelijte supom ili vodom, poklopite i kuvajte na tihoj vatri 2-3 sata.
2. Sarme sa dimljenim mesom
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 400 g dimljenog mesa (butkica, rebarca)
- 200 g suvih kobasica
- 100 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašičica aleve paprike
- So i biber po ukusu
- 1 l supe ili vode
Priprema:
- Listove kupusa pripremite za motanje, a dimljeno meso isecite na manje komade.
- U tiganju propržite sitno seckan luk, dodajte pirinač, paradajz pire, alevu papriku i začine, pa kratko propržite.
- Na svaki list kupusa stavite deo fila i po komadić suvog mesa, zatim uvijte sarme.
- Ređajte sarme u šerpu, između njih ubacite komade suvih kobasica.
- Prelijte vodom ili supom i kuvajte na tihoj vatri 3-4 sata.
3. Posne sarme sa povrćem i pirinčem
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 200 g pirinča
- 100 g rendane šargarepe
- 100 g pečuraka (iseckanih)
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašičica aleve paprike
- So i biber po ukusu
- 1 dl ulja
- 1 l povrtnog bujona
Priprema:
- Pripremite listove kupusa i uklonite zadebljanja na žilama.
- U šerpi zagrejte ulje, propržite crni i beli luk, zatim dodajte šargarepu, pečurke i pirinač. Začinite i umešajte paradajz pire i alevu papriku.
- Filujte listove kupusa smesom i uvijte sarme.
- Ređajte ih u šerpu, prelijte povrtnim bujonom i kuvajte 2-3 sata na tihoj vatri.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?