Novogodišnja trpeza se ne može zamisliti bez ukusne prasetine!
Ako se u vašoj kući još uvek slavi Nova godina na tradicionalan način, ovo je recept koji ne sme izostati.
Da bi se dobila hrskava korica, prase premazujte sirćetom ili pivom.
Sastojci:
- 5 kg sveže prasetine
- 5 kašičica soli
- 3 ½ kašike sirćeta
- 8 kašika ulja
Priprema
Uključiti rernu na 250 stepeni C. Meso oprati i osušiti papirnim ubrusom. Po površini zaseći kožu unakrsno da se dobije šara na kockice.
Na pripremljenu prasetinu dobro utrljati so sa svih strana i staviti u pleh (kožom nagore), prethodno nauljen.
Kožicu mesa premazati sirćetom. U pleh sipati hladnu vodu da prekrije dno i staviti u rernu, pa smanjiti temperaturu na 160°C.
Peći otprilike 5 h, uz povremeno dolivanje vode.
Po potrebi, pred kraj pečenja pojačati temperaturu da se uhvati lepa korica.