Ukoliko vam treba slano predjelo koje će izgledati svečano, a sprema se brzo i bez rerne, ova slana torta je pravi izbor i oduševiće svakog gosta. Iznutra je kremasta, sa slojevima hrskavog susama na vrhu i dnu, i nešto što zaista vredi probati.
Kada govorimo o brzim, hladnim predjelima, slane torte su jednostavno neiziostavne na slavskoj trpezi, bila ona posna ili mrsna.
Ukusne su i dekorativne, a ne traže mnogo vremena, pa možete da napravite čitavu jednu slanu tortu dok se krčka čorba, zbog čega ne čudi što su one nezaobilazan deo prazničnih okupljanja.
Danas vam predstavljamo susam tortu, odnosno varijantu sa šunkom, kačkavaljem, majonezom i pavlakom, koja pruža savršen balans ukusa i tekstura. Dok je torta mahom kremasta, proprženi susam joj daje poseban miris i hrskavost.
Slana susam torta
Najbolje od svega je to što priprema ove slane torte ne zahteva rernu ni komplikovane korake, pa ćete za kratko vreme imati efektnu slanu poslasticu koja izgleda kao da ste se posebno potrudili.
Sastojci:
- 200 g susama
- 400 ml majoneza
- 400 ml kisele pavlake
- 400 g kačkavalja
- 400 g šunke
- 400 g slanih krekera
- jogurt po potrebi
Priprema
- Propržite susam u zagrejanom tiganju.
- Pomešajte u činiji majonez i kiselu pavlaku, pa u to umešajte seckanu šunku i rendani kačkavalj i dobro promešajte.
- Po dnu kalupa pospite polovinu proprženog susama.
- Preko toga ređajte krekere umočene u jogurt, pa premažite pripremljenim filom, a potom ponovo ređajte krekere i tako sve dok ne potrošite materijal. Treba da završite redom krekera.
- Pospite preostalim prženim susamom.
- Stavite u frižider da se stegne, najmanje na sat i po. Potom nožem odvojte ivice slane torte od unutrašnjih zidova posude, prekrijte je tacnom za serviranje, pa okrenite tortu naopačke i secite na kocke.
Priprema slavske slane torte korak po korak
BONUS VIDEO
Lignje na mornarski način




