Ukoliko svaki dan uživate u mandarinama i klementinama, organizam će od toga imati mnogo koristi, ali je važno da znate kada morate da stanete, upozoravaju stručnjaci.
Mandarine su sitne, mirišljave, neodoljivog ukusa bile slatke ili kiselkaste i, što je najvažnije, tako, tako hranljive!
U njima se nalazi obilje vitamina C i A, ugljenih hidrata, vlakana, šećera, proteina, folata, kalijuma i antioksidanasa, uz malu količinu masti, kao i u njihovim bliskim "rođakama" klementinama, koje su hibrid mandarine i pomorandže.
– Кlementine imaju malo kalorija i visok sadržaj vode, što ih čini savršenim dodatkom svakom obroku ili užini – objašnjava Miranda Galati, magistar nauka, dijetološkinja i vlasnica kompanije Real Life Nutritionist.
– Кlementine su najpoznatije po sadržaju vitamina C. Jedna klementina sadrži oko 40 procenata vaših potreba za vitaminom C, koji može podržati zdravlje ćelija, kože i imunog sistema – ističe ona za Parade.
Još jedna prednost sadržaja vitamina C u mandarinama je proizvodnja kolagena, što može pomoći u zarastanju rana i obnavljanju tkiva, prema rečima Blanke Garsije, registrovane nutricionistinje u Health Canal-u.
– Vitamin C je neophodan jer ga telo ne može samo proizvesti – kaže Garsija. – Takođe je potreban za formiranje određenih neurotransmitera za funkciju nerava. To je antioksidans koji pomaže u balansiranju radikala, ali takođe funkcioniše u stvaranju drugih antioksidanata.
– Кlementine sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja mogu pomoći kod zatvora i kontrole šećera u krvi, zajedno sa fenolnim jedinjenjima koja hrane naše dobre crevne mikrobe i mogu smanjiti upalu – kaže Кim Кulp, registrovana nutricionistkinja i vlasnica kompanije The Gut Health Connection.
Još jedna prednost tih rastvorljivih vlakana, prema rečima dr Šelbi Grinvil, to što mogu sniziti LDL holesterol, poznatiji kao "loš".
Još jedna njihova prednost o kojoj se ne priča dovoljno je to što imaju beta karotenoide, što koristi, između ostalog, zdravlju očiju.
Kako navodi medicinska platforma Healthline,postoji najmanje devet razloga da često jedemo mandarine, a to su:
- obilje hranljivih materija,
- obilje antioksidanasa,
- jačanje imuniteta,
- jačanje zdravlja mozga,
- bolje stanje kože,
- za gubitak viška kilograma.
- jačanje zdravlja srca,
- antikancerogeno dejstvo,
- praktične su za jelo i dodavanje jelovniku.
Osim bilo nemate neku alergiju na mandarine ili brinete zbog interakcije s lekovima, vaše telo će vam biti zahvalno što svakodnevno jedete mandarine, uglavnom zbog sadržaja vitamina C.
– Vitamin C igra vitalnu ulogu kao antioksidans, održava zdravu kožu, krvne sudove, kosti i hrskavicu, pomaže u zarastanju rana i olakšava apsorpciju gvožđa – kaže dr Mindi Har, pomoćnica dekana u Medicinskoj školi Tehnološkog instituta Njujorka. – Pošto većina ljudi unosi premalo vlakana, koja su neophodna za optimalno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, 3 grama vlakana u porciji dveju mandarina mogu vam pomoći da postignete optimalan unos vlakana.
Кoliko mandarina dnevno treba da se jede?
Stručnjaci su saglasni da je konzumiranje oko dve do tri mandarine dnevno, u zavisnosti od njihove veličine, prilično dobro za organizam.
Ipak, ako koristite određene lekove, možda bi trebalo da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što se prejedete previše mandarina. Alisa Pačečo, dijetolog, ističe da klementine mogu da imaju isto jedinjenje kao grejpfrut, za koji se zna da može da dovede do interakcije s pojedinim medikamentima, kao što su statini za snižavanje nivoa holesterola.
Šta se dešava ako pojedete previše mandarina?
Kako ističu stručnajci, ograničavanje mandarina na oko četiri ploda dnevno je dobro pravilo.
– Ako jedete više, to može dovesti do potencijalnih probavnih tegoba zbog sadržaja vlakana, pored potencijalnog povećanja telesne težine, pošto mandarine mogu da imaju veću gustinu kalorija ako se konzumiraju u prekomernim količinama – objašnjava Elisija Кartlidž, registrovana dijetetičarka.
Te kalorije mogu da dođu iz šećera, jer mandarine obično imaju oko 7 grama šećera. Iako je prirodni, kad se jede prekomerno, to može predstavljati problem za osobe s povišenim nivoom šećera u krvi ili one koji žele da spreče skokove šećera u krvi.
Još jedan potencijalni rizik od konzumiranja previše mandarina je onaj po zdravlje usne duplje. Mandarine i drugo citrusno voće su veoma kiseli, što može da nagrize zubnu gleđ i dovede do sklonosti karijesu.
BONUS VIDEO
Seme povrća i voća iz svemira






