isprobajte

Po receptu Miljane Gavrilović, starinska i bez kvasca: Najlepši slavki kolač po uputstvu korak po korak

0

Ni jedna slava ne može da prođe bez slavskog kolača, žita i vina, a evo kak da ga umesite da bude mekan i izgledan 

NAJLEPŠI RECEPTI ZA SLAVSKI KOLAČ
NAJLEPŠI RECEPTI ZA SLAVSKI KOLAČ foto: Milovan Radmanovac / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je reč o slavama ono što je najvažnije jeste da se slavski kolač odnese u crkvu. Uz njega i druge stvari koje idu, a ako ste tek počeli da slavite ili niste nikada mesili kolač možda je vreme da probate.

 

Ovo su tri recepta za pripremu slavskog kolača i koji god da izaberete sigurno će vam uspeti iz prve.

 

Prvi je podelila naša mlada glumica Miljana Gavrilović, drugi je starinski i treći malo moderniji bez kvasca.

Recept za slavki kolač Miljane Gavrilović

 

Potrebno je:

 

  • 400 ml vode
  • 20 g kvasca
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • 850 g brašna
  • malo soli

 

Za ukrase:

 

  • 150 g brašna
  • 50 do 70 ml vode
SLAVSKA POGAČA JE NAJVAŽNIJI DEO SLAVE
SLAVSKA POGAČA JE NAJVAŽNIJI DEO SLAVE foto: jarrow153/Shutterstock

Priprema korak po korak

 

U dubljoj posudi pomešati 400 ml vode, pa dodati kvasac i kokosov šećer, pa ostaviti da odstoji toliko da kvasac krene da narasta. Zatim u posudu sipati smesu sa kvascem, pa dodavati postepeno brašno, sa dve kašičice soli. Umestiti testo da bude glatko i ostaviti da stoji da nadođe.

 

- Nakon toga premesiti i ostaviti ga pokrivenog još sat do dva. Za to vreme pravimo ukrase (možete uposliti klince da se taman zabavljaju na kreativan način, a tako i ponešto nauče) - ispričala je Miljana u jednoj domaćoj emisiji.

 

U manju posudu sipati 150 g brašna i malo soli i dodavati oko 50-70 ml vode tek toliko da zamesite testo. Ja nisam dodavala gustin, ali možete ukoliko želite.

 

- Nauljite ruke ili ih navlažite vodom, podelite testo i jedan deo iskoristite npr. za pravljenje pletenice, jedan za slova ili krstiće. Svakako možete kupiti namenske modle za slavski kolač i napraviti ukrase na taj način - objašnjava glumica.

 

Starinski recept za slavski kolač 

 

Sastojci:

 

  • 20 grama kvasca
  • 2 kašike vode
  • 500 grama belog brašna tip 500
  • 2 kašičice soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 250 ml vode
SLAVSKI KOLAČ KOJI JE I UKUSAN I IZGLEDAN
SLAVSKI KOLAČ KOJI JE I UKUSAN I IZGLEDAN foto: Creative Family/Shutterstock

Priprema:

 

Dve kašike vode i kvasac mutite u jednoj posebnoj činiji, pa zatim u veliku vanglu prosejte 500 grama brašna. Četiri kašike brašna odvojte sa strane, a u brašno dodajte dve kašičice soli, 1 supenu kašiku šećera, 2 kašike ulja, rastopljen kvasac, oko 250 ml vode pa testo umesite glatko.

 

Dodajte jednu po jednu od onih četiri kašika brašna, pa premesite testo. Ostavite ga da naraste oko 45 minuta.

 

Testo posle toga podelite na tri dela i to tako da jedan deo bude 100 grama, drugi 210 i treći 530. Premesite testo u loptice, a deo od 210 grama podelite na tri dela. Deo od 530 isto premesite i formirajte loptu. Ostavite testo da odmori oko deset minuta.

 

Kalup za pečenje podmažite, pa u njega stavite onu "lopticu" testa od 530 grama. Prekrijte folijom i ostavite da naraste.

 

Od ostalih loptica pravite pletenice kojima ćete ukrasiti slavski kolač. Kad pletenicama ukrasite slavski kolač, ostavite ga poklopljenog da naraste još malo, premažite ga uljem pa ga onda pecite 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

 

Moderan recept za slavski kolač bez kvasca

 

Sastojci:

 

  • 200 g bademovog brašna
  • 50 g kokosovog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo (bez glutena)
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 250 ml kokosovog mleka (ili drugog biljnog mleka po izboru)
  • 1 kašičica sirćeta (po želji, za dodatnu mekoću)
  • Po želji: susam ili chia semenke za posipanje
SLAVSKI KOLAČ BEZ KVASCA JE POGODAN ZA ONE KOJI GA NE VOLE
SLAVSKI KOLAČ BEZ KVASCA JE POGODAN ZA ONE KOJI GA NE VOLEfoto: Shutterstock / nada54

Priprema:

 

U velikoj posudi pomešajte bademovo i kokosovo brašno, prašak za pecivo i so. Dobro promešajte da se sve sjedini. Dodajte maslinovo ulje, kokosovo mleko i sirće. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Testo će biti pomalo gusto, ali mekano.

 

Prebacite smesu u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Rukama lagano oblikujte testo u pogaču, debljine oko 2-3 cm. Po želji, pospite susamom ili chia semenkama za dodatni dekorativni izgled i ukus.

 

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok pogača ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što je poslužite. Pogača će biti meka, mirisna i savršeno se uklopiti s ostalim slavskim jelima.

 

Bonus video:

Zašto je Spasovdan toliko značajan za Beogad?

 

makonda-tracker